Почина самозапалилият се Пламен Горанов

3
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Почина Пламен Горанов, който се самозапали в знак на протест пред общината във Варна, съобщи за БГНЕС полк. д-р Ивайло Въжаров, началник на Вонната болница във Варна.

Пламен е починал снощи около 20 ч. вечерта от полиорганна недостатъчност.

36-годишният Горанов се самозапали рано сутринта на 20 февруари пред сградата на Община Варна.

Пламен активно участва в гражданските протести срещу лошото управление на ГЕРБ, бедността, корупцията и непосилните сметки на ток.

Според прокуратурата, той носел плакат с искане за оставката на кмета, който след инцидента бил скрит от един от притеклите се на помощ охранители на сградата на Общината.

Състоянието на Пламен беше много тежко, той бе поставен в медикаментозна кома и лекарите се бориха за живота му.

Във Варна и страната организираха десетки акции за кръводаряване, за да се помогне на Пламен. Д-р Въжаров съобщи, че над 300 души са се отзовали и са дарили кръв в Трансфузионния център по хематология в града.

Горанов бе вторият самозапалил се след началото на протестите у нас.

На 18 февруари млад мъж се запали в центъра на Велико Търново на бул. „България“. Той се заля с бензин на пешеходна пътека и се подпали със запалка. Въпреки опитите на случайно минаващ възрастен мъж да го спаси, отчаяният човек по-късно почина. Самозапалилият се обяснил на спасителя си, че го е направил, защото е отчаян от живота.

На 26 февруари 53-годишен мъж се самозапали в сградата на Община Раднево, област Стара Загора, пред очите на портиерката на общината.

Пострадалият бе приет в Клиниката за изгаряния в Пловдив със 71% изгаряния и все още е в тежко състояние.