Кюфтета с патладжан в доматено-сметанов соc

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Кюфтета с патладжан в доматено-сметанов соc

от готварската книга на Добринка Петкова

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

500 гр кайма
2 печени червени чушки
1/2 бурканче патладжан
1 яйце
1-2 щипки подправка за кайма
1 щипка чубрица
50 гр галета
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
1 буркан домати от консерва
150 мл готварска сметана
1-2 щипки босилек
1 с. л. брашно

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Каймата, чушките (нарязани на ситно), патладжана (от консерва или 1 малък пресен, да го изпечете, обелите и нарежете на ситно), 1 яйце, подправката, чубрицата и галетата се разбъркват добре и се оставя за 30 минути в хладилника. След това оформете не много големи топки и ги оваляйте в брашно. В дълбока тавичка запържете една глава лук и 3-4 ск.чесън, нарязани на дребно. Взимате един буркан домати, белите и ги пасирате заедно със сока. Размивате една супена лъжица брашно с 1-2 ч. ч. вода и изсипвате при доматите. Прибавяте босилек, чубрица (или подправки по ваш избор). Разбърквате добре и изсипвате сместа при лука. Към нея добавете оформените кюфтенца, завийте с фолио и печете на 200 градуса около 30-35 минути или докато се сгъсти и поизври соса. Извадете от фурната и залейте със 150 мл готварска сметана. Разбъркайте леко и върнете във фурната за още няколко минути.

Продукти:
кайма, печени чушки, патладжан, яйца, подправка за кайма, чубрица, галета, лук, чесън, домати от консерва, сметана, босилек, брашно

Добави към любими рецепти
Разпечатай

Последни статии

Една порция зеленолистни зеленчуци дневно предпазва от деменция, показва ново изследване на учени от Чикаго.
още »

Смята се, че суровите зеленчуците са изключително полезни и затова не трябва да бъдат готвени. Но последно изследване показва, че някои зеленчуци все пак трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени.
още »

Намаляването на консумираното месо може да се окаже ключ към дълъг живот. Хранителният режим, богат предимно на плодове и зеленчуци, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.
още »