Първа помощ при повишено кръвно налягане

11
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

От известно време не съм на себе си. Почина най-добрата ми приятелка, и то в кардиологичното отделение, с хапчето против високо кръвно налягане в ръката. Лекарите казаха, че е имала хипертонична криза, закъсняла само с половин час да си пие хапчето и това й е коствало живота.Затова ви питам: как може да се разбере, че е настъпила хипертонична криза? Кои признаци и симптоми са характерни за нея? На какво се дължи това внезапно повишаване на кръвното налягане, което, както разбрах, понякога може да бъде фатално?Хипертоничната криза се характеризира с внезапно, бързо развиващо се и обикновено значително повишено кръвно налягане, което се съпровожда от типични клинични симптоми. Тя е едно от най-честите усложнения на хипертоничната болест. Обикновено започва със спазъм, който обхваща всички кръвоносни съдове. Но в определи моменти, в зависимост от индивидуалността на организма, кризата се проявява със свиването на съдовете на главния мозък, а друг път – на коронарните съдове на сърцето. В тези случаи може да се стигне до летален изход.

Какво може да предизвика хипертонична криза:- Нервно-психично напрежение.
– Непосилно физическо натоварване.
– Преяждане със солена храна.
– Злоупотреба с алкохол и цигари.

При жените до такава криза може да се стигне заради хормоналните промени, които са характерни за предменструалния синдром и по време на климакса. Кризите често се провокират и от резки изменения на времето: понижаване на атмосферното налягане, бърза промяна на температурата на въздуха, повишаване на неговата влажност, голяма слънчева активност и магнитни бури. Най-рисковото време за хипертониците са пролетта и есента, когато времето е неустойчиво. Освен това до криза може да доведе и рязкото прекъсване на лечението с препарати, които понижават кръвното налягане.

Внимание!
При всяка хипертонична криза рязко се повишава кръвното налягане, но невинаги има пряка зависимост между величината на кръвното и тежестта на състоянието. Равнището на артериалното налягане, при което е възможно да се стигне до криза, може да бъде различно дори при един и същ болен. Понякога от значение е бързината, с която се вдига кръвното налягане. Симптомите са световъртеж, главоболие, шум в ушите, кратковременно нарушаване на зрението.

Кризата може да предизвика инфаркт

На 37 години съм и съм много нервна. Може би защото непрекъснато работя с много хора, които създават напрежение. В една приемна съм, където всеки ден изслушвам хора с проблеми, и това ме натоварва. Сигурно често вдигам кръвното налягане, но не го меря. Мисля си, че още съм млада, за да ставам хипертоничка. Искам да ви попитам, кога точно се стига до сериозни изменения на кръвоносните съдове поради това, че кръвното налягане играе? И какво трябва да знаем, за да се предпазим от инсулт или инфаркт?

Хипертоничната криза винаги може да докара инсулт, инфаркт или друго тежко заболяване. Затова всеки от нас трябва да знае как се оказва първа помощ до идването на лекаря. Впрочем при тежките случаи най-добре е да се извика спешно “Бърза помощ”. Докато пристигне линейката, на болния са му необходими психически и физически покой.

За да се намали притокът на кръв в главата, трябва тя и горната част на торса да се повдигнат с възглавница. При леките случаи може да се окажат ефективни процедури като:

Затопляне на ходилата и коленете с помощта на грейка или с гореща вана, ако тази процедура не предизвиква странични ефекти.

При топлите вани краката трябва да са покрити с вода до горната част на коленете.
Ако това се случи през лятото и навън е много горещо, на челото на болния се слагат кърпи, намокрени в студена вода.

Ако времето е студено, на тила се поставят синапени компреси или което е още по-добре – в областта на кръста и мускулите на прасците. Тази процедура се прави по следния начин: намокря се всяка синапена хартийка в топла вода, след това се слепват по две с намазаните с горчица страни отвътре и се залепват на тялото.

Внимание!
Всичко това се прави с цел да се разширят кръвоносните съдове на мускулите и кожата. При това общото количество на кръвния поток се увеличава при неизменен обем на циркулиращата кръв. В резултат на това се понижава артериалното налягане.

Хипертонията идва със силна болка

На 42 години съм, компютърен специалист. До сега не съм имал проблеми с очите, рядко, но имам и сърцебиене и все по-често – главоболие. Отидох при личната си лекарка и тя ми постави диагнозата “Хипертонична криза от първи тип.” Какво значи това?

Хипертоничната криза от първи тип започва в ранния стадий на хипертонията. Обикновено се открива при сравнително млади и физически здрави хора. Развитието на това заболяване е свързано с преживявания, които водят до повишаване на адреналина. Една такава криза може да продължи от няколко минути до няколко часа. Започва с повишаване на систоличното кръвно налягане, което може да стигне до 200-220 мм. След това се появява сърцебиенето, главоболието започва болезнено да пулсира в слепоочията. Ако не се вземат спешни мерки, се нарушава и зрението. В много от случаите се стига до гадене и повръщане, кожата се овлажнява и се покрива с червени петна, болният се облива със студена пот. Ако това се случи на човек, който страда от коронарна атеросклероза, ще усети кризата с остра, режеща болка в областта на сърцето.

Има хипертонична криза и от втори тип. От това заболяване страдат хора, които вече са развили хипертонията. При тези пациенти рязко се повишава диастоличното налягане (долната граница) – от 140 до 160. Причината – внезапното повишаване на съпротивлението на периферните кръвоносни съдове, известно като спазъм на малките периферни артерии. При този тип кризи клиничните прояви се развиват постепенно, обикновено в продължение на няколко часа. Болният започва да се оплаква от главоболие, вялост, сънливост, гадене, повръщане, влошаване на зрението и слуха. Често се наблюдава нарушение на чувствителността на кожата, парене в областта на лицето, езика и устните. Може да възникнат и остри болки в областта на сърцето и задух. Кризата от втори тип е по-опасна, особено за възрастните хора, при които кръвоносните съдове са изтънели. Високото кръвно налягане може да разкъса стената на някой от тях, което води до нарушаване на мозъчното кръвообращение или до инфаркт на миокарда. При възрастови изменения на сърцето и съдовете кризите при старите хора протичат по-тежко, отколкото при младите, и често са продължителни и рецидивиращи.

Милена ВАСИЛЕВА