Вита баница с мая

2
Добави коментар
yApple

Вита баница с мая

от готварската книга на Анелия Терзиева

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

Тесто:
600 гр.брашно
1 ч.л. сол
20 гр прясна мая (1/2 опаковка)
1 ч.л. захар
120 мл топло прясно мляко
3 яйца

Плънка:
300 гр сирене
2 яйца
5 с.л. кисело мляко
200 гр краве масло

Намазване:
1 яйце
2 с.л. вода
50 гр масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Оставяме около 1/3 от брашното за омесване и разточване. Пресяваме останалите 2/3 от брашното със солта и правим кладенче в средата. Разтваряме маята и захарта в прясното мляко, което сме затоплили, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса за 15 минути (докато „шупне“). В кладенчето изсипваме сместа с маята, разбитите яйца и замесваме меко тесто. Поставяме тестото в поръсена с брашно купа, покривамес кърпа и оставяме на топло да втаса до удвояване на обема. Разтапяме маслото (без това за намазването).

Разделяме тестото на 12 еднакви по големина топки. Разточваме всяка топка на малка кора, намазваме я обилно с масло, покриваме с друга кора и разточваме на тънко на възможно най-голяма кора. Намажете половината с краве масло, поставете върху тях друга кора.

Намазваме всяка кора с разтопено масло и разпределяме върху нея част от плънката, която сме приготвили от разбитото кисело мляко, яйца и натрошеното сирене. Навиваме кората на руло. Поставяме го завито като охлюв в намазана с олио средно голяма кръгла тава. Повторете разточването и навиването на рула и с останалите двойни кори. Намазваме баницата с разбито с малко вода яйце, разпределяме останалото краве масло, нарязано на малки кубчета. Печем в загрята фурна на 200 градуса за около 40 мин.

След като е готова баницата, напръскваме я с малко студена вода, за да омекне и я завиваме с кърпа.

Продукти:
брашно, сол, мая, захар, прясно мляко, яйца, сирене, кисело мляко, краве масло

Добави към любими рецепти
Разпечатай

Последни статии

Една порция зеленолистни зеленчуци дневно предпазва от деменция, показва ново изследване на учени от Чикаго.
още »

Смята се, че суровите зеленчуците са изключително полезни и затова не трябва да бъдат готвени. Но последно изследване показва, че някои зеленчуци все пак трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени.
още »

Намаляването на консумираното месо може да се окаже ключ към дълъг живот. Хранителният режим, богат предимно на плодове и зеленчуци, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.
още »