Фунийки с крем

1
Добави коментар
yApple

Фунийки с крем

от готварската книга на Az-gotvia.bg

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

750 г брашно
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар
1 к.ч. олио
1 пакетче бакпулвер
2 щипки амонячна сода
1 ванилия
цветни пръчици или смлени/счукани орехи за декорация

за крема:
2 яйца
500 мл прясно мляко
50 г краве масло
1 ванилия или друга есенция
1 ч.ч. захар
3 с.л. брашно с връх

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Разбиват се яйцата и захарта с миксер. В отделна купа се слага брашното, в което се налива олиото и се добавят смесени киселото мляко със содата и бакпулвера. Към тази смес се добавят яйцата със захарта. Ароматизира се с ванилията. Замесва се меко тесто, което се оставя за около 2 часа да почине.

След това се разточва с дебелина около 5 мм и се нарязва на лентички. Всяка лентичка се увива около малка метална фунийка, която предварително сме направили от домакинско фолио. Подреждаме фунийките в тава, върху която сме поставили домакинска хартия за печене и печем около 10 минути при 200 градуса. Формичките се издърпват и фунийките се оставят да изстинат.

Приготвяме крема по следния начин:
Сваряваме прясното мляко и добавяме захарта. Отделно разбиваме яйцата и малко по малко добавяме брашното, като бъркаме, за да стане еднородна смес. След това сипваме по малко от млякото и бъркаме. Изливаме сместта в горещото мляко и бъркаме непрекъснато, без да се дръпва от огъня. Накрая се слага маслото. Най-важното е непрекъснатото бъркане, за да не стане крема на грахулки.

Накрая пълним фунийките с крема и ги украсяваме с цветни пръчици или смлени/счукани орехи.

Продукти:
брашно, яйца, кисело мляко, захар, олио, бакпулвер, амонячна сода, ванилия, прясно мляко, краве масло

Добави към любими рецепти
Разпечатай

Последни статии

Една порция зеленолистни зеленчуци дневно предпазва от деменция, показва ново изследване на учени от Чикаго.
още »

Смята се, че суровите зеленчуците са изключително полезни и затова не трябва да бъдат готвени. Но последно изследване показва, че някои зеленчуци все пак трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени.
още »

Намаляването на консумираното месо може да се окаже ключ към дълъг живот. Хранителният режим, богат предимно на плодове и зеленчуци, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.
още »