41-то Народно събрание отиде в историята

1
Добави коментар
agroplovdiv
agroplovdiv

В  последния ден на парламента отсъстваха Станишев, Доган и „Атака“

Ще минат 3 месеца докато се отключи отново пленарната зала

Обща снимка, шампанско, дружески разговори в кулоарите и остри изказвания от трибуната – това беше последният ден на 41-то Народно събрание. 192-ма депутати го уважиха. От пленарната зала отсъстваха Сергей Станишев, който е извън страната, почетният председател на ДПС Ахмед Доган и цялата група на Атака, която преди седмица напусна със скандал Народното събрание.

В заключителното си слово Цецка Цачева обяви, че Парламентът си тръгва, но парламентаризмът остава.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев  каза, че може с ръка на сърцето да гарантира, че депутатите от неговата група не са допускали лобистки текстове. Той посочи, че са имали намерението да работят в консенсус с другите парламентарни групи, но не са го постигнали. Призна, че има направени от неопитност грешки.

Ангел Найденов от БСП припомни, че преди 3 години и 8 месеца ГЕРБ е имала подкрепата на три парламентарни групи, но я загубила, заради което е ползвала платената помощ на независими народни представители. Найденов обвини управляващата партия за неправилната икономическа и социална политика, довела до уличните протести.

Лютви Местан от ДПС обвини ГЕРБ в прилагането на опасно политическо инженерство по време на мандата. Той каза, че ДПС още в началото е предупредила мнозинството, че световната криза може да се преодолее у нас само ако се използва потенциала на цялата нация. Но това не се е случило.

Въпреки критиките, след като напуснаха обсега на камерите, депутатите се впуснаха в приятелски разговори. Още от утре обаче започва тежката предизборна борба с ясно очертани противници.

Социолозите очакват в парламента да влязат 5 политически сили – ГЕРБ, БСП, „България на гражданите“ и най-вероятно „Атака“. Никоя от тях обаче няма да има явно първенство, което ще затрудни съставянето на новото правителство.