Най-добрите пелени за еднократна употреба (сравнителен тест)

6
Добави коментар

Кои са най-добрите памперси? Отдавна си мислим да проведем подобен тест, но все не остава време. В крайна сметка събрахме следните пелени за еднократна употреба:

Pampers Active Baby;
Pampers Premium Care;
Huggies Snug&Dry;
Molfix;
Pufies Sure Steps;
DM BabyLove Windelslips (пелени-гащички);
Chikko Super Bebe (възможно най-евтините, продават се по около 0,37 ст. бройката забележете, че е Chikko, а не Chicco);
Обикновена памучна пелена за многократна употреба (в почти всяко отношение тя е по-различна и служи по-скоро за отправна точка).

Сигурни сме, че има още десетки, дори стотици видове пелени за еднократна употреба, но все пак ние сме си Биляна и Петър Събеви – блогъри, а не лицензирана лаборатория за провеждане на тестове върху бебешки пелени, така че това е положението…

И макар да не сме лицензирана лаборатория, знаем какво искаме от пелените, а някои от нас се занимават с тестване от години (на софтуер, не на пелени, но принципът е един и същ).

Всяка една от пелените (5 размер) тествахме по осем различни критерия. За всеки един от тях ще пишем подробно…

Дебелината на пелената е един много важен тест. Опитайте се да вкарате възглавница в гащите си, след което да ходите естествено и ще разберете колко е хубаво, ако възглавницата е по-тънка. Този тест е доста лесен за изпълнение, защото включва просто измерване. Важно е да отбележим, че мерим дебелината на основата с точност до милиметри при поставен тежък предмет върху нея (в нашия случай – свещник).

Понеже това е и първият тест, нека обясним накратко и как оценяваме: всяка дисциплина си има определен символ. За дебелината този символ е линийка. Колкото по-тънка е пелената, толкова повече линийки ще получи като оценка за най-добра дебелина (максимумът е 5).

Най-тънки определено са Pampers Premium Care (които са около два пъти по-дебели от 4 памучната пелена, сгъната на четири в крайна сметка), следвани плътно от Pufies… Huggies и Baby Love остават в дъното на класацията:

Пропускливост на въздух е дисциплина, която е важна за това кожата на бебето да „диша“. Така детето се предпазва от изпотяване, запарване и раздразнения. Но как да замерим в домашни условия пропускливостта? Ами с прахосмукачка! Настройваме точно определена сила на всмукване и гледаме колко време след поставянето на пелената пред маркуча на прахосмукачката, индикаторът за претоварване на мотора ще се включи.

За тази дисциплина специалният ни символ е вентилатор. Тук е мястото да отбележим, че памучните пелени пропускат несравнимо повече въздух (за съжаление, и течности, но за това малко по-надолу)…

Да ползваш Chikko от гледна точка на пропускливост на въздух е сравнимо единствено с това да си направиш гащи от мушама. Pufies също пропускат една идея по-малко въздух спрямо останалите пелени.

Здравината на подлепването също не е за пренебрегване. Какво значение има колко е добра дадена пелена, ако тя лесно се къса или отлепя? В този тест направихме пряко сравнение „всеки срещу всеки“ като закачихме пелените една за друга. Като изключим Chikko, всички останали памперси имат доста добро захващане и залепват здраво, но когато трябва се отлепят лесно.

В тази дисциплина даваме щипки. Колкото по-добро е захващането на пелените, толкова повече щипки получават.

DM Baby Love в случая печелят класацията поради факта, че са гащички. Веднага след тях се класират четири марки: двата модела на Pampers, Huggies и Molfix. Pufies леко изостават, но все още захващат здраво. Колкото до Chikko, захващането  е ужасно и лесно може да се разлепи.

Мекотата и материята на основата са изключително важни за нежната кожа на бебето. Докато правехме този тест се убедихме, че глупостите, с които се занимаваме си струват. Когато купуваш, си казваш „пелена, какво толкова!“, но ако направиш пряко сравнение „всеки срещу всеки“, разликата е толкова голяма, колкото между рециклирана хартия и коприна.

В тази дисциплина даваме светло синьо перце – най-меките и приятни на допир пелени получават най-много такива перца.

Истината е, че най-мека се оказа основата на DM BabyLove Windelslips. За съжаление, самата основа съдържа неравни релефни гранулки, които леко дразнят и поради тази причина основата на DM отива на трето място заедно с Pampers Active Baby. Така Pampers Premium Care отива на първо място, а плътно зад него е Huggies Snug&Dry. В дъното на класацията са Pufies, а Chikko, както вече казахме има отвратителното усещане на мушама.

Мекотата и материята на ластиците около слабините и кръста играе не по-малко важна роля от тази на основата. Колкото и да е мека основата, ако ластиците са гадни, стягат и убиват на детето, ясно е, че положението не е добре.

За най-добрите материи около слабините и кръста даваме сини перца. Колкото по-добри, толкова повече перца получават.

Тук промяна почти нямаме. Ластиците на гащичките (Baby Love) са малко по-груби и така в тази дисциплина марката отива в долната половина на класацията. За сметка на това Huggies излиза едни гърди напред с изключително нежната си периферия и става шампион по мекота в нашата класация (като изключим памучната пелена, разбира се):

Попиване на течност след 30 секунди. Каквото и да си говорим, бебешките пелени за еднократна употреба имат основна цел и тя е да попиват добре и да държат дупето на детето сухо. Затова посвещаваме цели три категории на това. С мерителна лъжичка и точност от 20 ml изпробвахме как ще се справят пелените с малко количество течност (60 ml), като измерихме след 30 секунди.

Проверката правим с много тънки хартиени кърпички от този вид, а за символ сме избрали синя капка.

Тук определено Baby Love ни впечатлиха с изключително бързото си попиване, Pufies ни разочарова за пореден път, а всички останали марки, включително и евтината Chikko направиха почти еднакъв резултат.

Попиване на течност след 5 минути. Добавяме още 100 ml, изчакваме 5 минути и проверяваме доколко пелените са попили по гореописания начин.

За този тест даваме зелени капки.

Очаквано, Baby Love са попили всичко. Huggies също са се справили много добре. Изненада – евтините Chikko също са придърпали цялата течност в себе си (едва забележими капчици). В средата са Molfix и двата модела на Pampers, оставят телко видими мокри петънца с големина на върха на топлийка. Pufies отново разочароват.

Максималната способност за попиване на течност е нашата последна, но не и по важност дисциплина. Защото когато детето се напишка 3-4 пъти през нощта, капацитетът, който може да поеме пелената също е много важен. В този екстремен тест добавяхме вода, докато пелената в крайна сметка подлее.

За пелените, задържащи най-много течност даваме виолетови капки.

Този път двата модела на Pampers показаха защо „памперс“ е синоним на пелена за еднократна употреба – Pampers Active Baby побра рекордните 1460 мл. преди да прелее! Това е достатъчно да побере дори количеството урина от възрастен човек за денонощие. Естествено, всичко над 1 литър е безсмислено, така че всички пелени побрали над литър получават пълен брой точки – което всъщност се изчерпа до тънките Pampers Premium Care. Тук евтините Chikko и скъпите Huggies останаха в дъното на класацията, докато всички останали модели поеха над 500 ml.

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ

Дойде моментът да сумираме всички вентилатори, линийки, перца и капчици и да достигнем до крайното класиране. Ето го и него!

Както виждате, Pampers доказаха името си, но собствената марка на DM – Baby Love също се представи на страхотно ниво. Molfix определено пък печелят първото място в съотношение „цена-качество“: тези пелени са евтини, а предлагат наистина високо качество. Скъпите Huggies Snug&Dry са невероятно меки и нежни пелени и като цяло единственото, което не им достигна е способността да задържат по-голямо количество течност. Евтините Chikko Super Bebe очаквано са в дъното на класацията, но определено очаквахме повече от Pufies, които не дишат достатъчно, не задържат напълно сухо дори и след 5 мин. и са от доста по-неудобна материя в сравнение с конкурентите си.

Нарочно не включихме факторът цена в класацията си. Тя е нещо, което се променя, зависи от това колко пелени ще вземете (малък-среден-голям-джъмбо пакет), зависи от коя търговска верига, магазин или дрогерия ще я вземете и няма как да се определи толкова лесно. Посочените по-долу цени и ценови диапазони са ориентировъчни към 03.2013 г. и са изчислени на база 10 бр.:

Марка
Цена за 10 бр.
Pampers Premium Care
5.90 – 6.67 лв.
Baby Love (гащички)
6.50 лв.
Pampers Active Baby
5.17 – 6.25 лв.
Molfix
3.33 – 4.27 лв.
Huggies
4.60 – 6.70 лв.
Pufies
4.11 – 5.94 лв.
Chikko
3.65 – 3.89 лв.

А доколко пелените за еднократна употреба могат да се сравняват с обикновените памучни пелени за многократна е тема на дълги дискусии. Тестът ни показва едно – те са много различни…

И за финал, определено се забавлявахме да проведем този тест.  Надяваме се, че и този път сме ви били полезни!

Реклама:

Google+ Подобни публикации