Сладоледена торта от трохи

1
Добави коментар
yApple

Сладоледена торта от трохи

от готварската книга на Nikolai Lukov

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 останал сух блат
1/2 ч.ч. натрошени орехи
125 гр.масло
1-2 с.л.какао
1-2 с.л.ликьор по желание
300 мл.течна сметана
5-6 с.л. пудра захар
1 бурканче конфитюр от ягоди с цели плодове
50 гр.шоколад

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Блатът се натрошава на едри трохи, добавят се разтопеното масло, орехите, ликьорът, стафидите и какаото. Получената смес се разделя на 2 части и едната част се изсипва в предварително облицована с хартия за печене тортена форма. Притиска се добре да се уплътни и се оставя във фризер да се стегне.

През това време сметаната се разбива докато започне да образува връхчета, добавя се пудра захар и 1/2 от сместа се изсипва върху вече стегналите трохи. Формата се поставя във фризера, за да може сметаната да се втвърди. Върху сметаната се разпределят плодовете от конфитюра и отгоре се изсипват останалите трохи. Отново се поставя за кратко във фризера и отгоре се нанася останалата сметана. Охлажда се още малко и отгоре се украсява с разтопен шоколад и плодове от конфитюра. Когато всичко е стегнало тортата се вади от формата и се поставя в поднос за сервиране.

Продукти:
блат, орехи, краве масло, какао, ликьор, сметана, пудра захар, конфитюр от ягоди, шоколад

Добави към любими рецепти
Разпечатай

Подобни рецепти

Сладоледена бомбичка

Последни статии

Една порция зеленолистни зеленчуци дневно предпазва от деменция, показва ново изследване на учени от Чикаго.
още »

Смята се, че суровите зеленчуците са изключително полезни и затова не трябва да бъдат готвени. Но последно изследване показва, че някои зеленчуци все пак трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени.
още »

Намаляването на консумираното месо може да се окаже ключ към дълъг живот. Хранителният режим, богат предимно на плодове и зеленчуци, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.
още »