Постна содена питка за Бъдни вечер

1
Добави коментар

Постна содена питка за Бъдни вечер

от готварската книга на Az-gotvia.bg

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
3 с.л. олио
1 пак. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. оцет
паричка

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Брашното се пресява заедно с бакпулвера и солта.  Прави се кладенче. Добавя се содата и се погасява с оцета. Слага се олиото и при бавно добавяне на 1 ч.ч. хладка вода се замесва меко тесто. Оставя се да почине 10 минути и се премесва. В тестото се поставя паричка, завита във фолио.

В намазана с олио тава с ръце се оформя питка. Оставя малко тесто за украса. С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне. От оставеното тесто с намазнени ръце се правят фигурки върху питката – грозд, слънце, кръст, къщичка. Намазва се с олио и се пече 30-35 минути при 180 С. Като се извади от фурната се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.

Продукти:
брашно, сол, сода бикарбонат, оцет, олио

Тагове:
Постни ястия, Вегетариански рецепти, Рецепти за Бъдни вечер, Рецепти за Игнажден

Добави към любими рецепти
Разпечатай

Подобни рецепти

Содена питка за Бъдни вечер

Последни статии

Една порция зеленолистни зеленчуци дневно предпазва от деменция, показва ново изследване на учени от Чикаго.
още »

Смята се, че суровите зеленчуците са изключително полезни и затова не трябва да бъдат готвени. Но последно изследване показва, че някои зеленчуци все пак трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени.
още »

Намаляването на консумираното месо може да се окаже ключ към дълъг живот. Хранителният режим, богат предимно на плодове и зеленчуци, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.
още »