Папата като глътка свеж въздух

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

В сряда вечерта от комина на Сикстинската капела започна да излиза така чаканият бял дим – знак, че новият папа е избран. „Habemus papаm!“ („Имаме папа“), бе обявено на латински от балкона на базиликата „Свети Петър“ във Ватикана пред хилядите ликуващи вярващи. 

Сега пред 76-годишния аржентински кардинал Хорхе Марио Берголио, който прие името Франциск, стоят много предизвикателства, тъй като църквата е разтърсвана от вътрешни борби, скандали за сексуално насилие, корупция и тежка бюрокрация. Бившият архиепископ на Буенос Айрес е първият от Латинска Америка и първият йезуит (може би най-мощният и опитен религиозен орден в Католическата църква), заемащ Светия престол. Но той е консервативен като своя предшественик Бенедикт XVI и няма признаци, че ще бъде по-либерален по отношение на теми като контрацепцията, духовническото безбрачие, жените свещеници и хомосексуалните. 

„След футболния бог сега и папата е аржентинец“, написа в Twitter легендарният футболист Диего Марадона, като под футболен бог визираше себе си.

Очаквано най-много мастило по случая се изписа от пресата южно от Рио Гранде. „Франциск – папата, който пристигна от края на света“, обяви тържествено аржентинският в. La Nacion. „Изборът на Франциск носи очевиден символизъм – църквата вдъхна нов живот на думата католик, която вече стана универсална“, написа бразилският в. Folha de Sao Paulo. Според водещия италиански католически седмичник Famiglia Cristiana новият папа е изненадал всички, но това е била изненада от радост: „Неговата обикновеност вече ни спечели. Този благ и бащински йезуит покори тълпата. Избра името Франциск – светецът на бедните, което подсказва, че ще бъде техен защитник.“ 

В. Independent описва папата като скромен човек, който се изнася от архиепископския дворец, за да заживее в обикновен апартамент. Той сам си готвел храната, отказал се от колата си с шофьор и пътувал с автобус. Немският в. Sueddeutsche Zeitung коментира, че Франциск е папа от Новия свят и е смятан за някой, който ще защитава социалната справедливост.

„С избора на Хорхе Берголио кардиналите посочиха едно свежо начало, тъй като той е първият не-европеец от античността, първият латиноамериканец изобщо и първият член на йезуитския орден“, пише в. Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

USA Today обобщава, че сега Франциск е изправен пред тежки задачи, тъй като църквата наложително се нуждае от преустройство. Това се отнася особено за САЩ и Европа, „където десетки хиляди деца са подложени на сексуално посегателство от свещеници, докато църковни лидери позволяват такива престъпления и в някои случаи ги прикриват“. Ако папата иска светът да разбере, че подобни деяния няма повече да бъдат толерирани, той има нужните средства: „Франциск може да отстрани виновниците и да установи правила, гарантиращи, че това няма да се повтори. Банковите и другите скандали във Ватикана са с друг магнитуд, но принципът е един и същ – църквата не може да възстанови своя статут, докато търпи злосторниците“, залючава USA Today.