Следователят Пеевски

15
Добави коментар
yApple

За ден Делян Пеевски успя да бъде и народен представител, и магистрат

© Цветелина Белутова

В четвъртък, докато главният прокурор Сотир Цацаров разказваше пред журналисти защо Бойко Борисов няма да бъде разследван за изнасяне на класифицирана информация, останалите членове на съвета без дебат удовлетвориха молбата на депутата от ДПС Делян Пеевски и го възстановиха като следовател в следствения отдел на Софийската градска прокуратура. В подкрепа на решението гласуваха 18, двама се въздържаха, а други двама бяха против.

Филма с възстановяването на сина на Ирена Кръстева гледаме за трети път. Някогашният кадър на младежкото НДСВ не е единственият магистрат, върху чиито професионални и морални качества има съмнения, но въпреки това намира своето място в системата на правораздаване. 

Това, което прави решението на ВСС емблематично, е личността на Делян Пеевски. През последните осем години той успя да бъде едновременно медиен магнат, квазисобственик на гигантски активи в икономиката, действащ политик – депутат или зам.-министър, а в паузите между политиката, както ни напомни тази седмица – магистрат в следствената служба на най-елитната прокуратура в България.

Детето чудо

Според официалната му биография Делян Пеевски е завършил право през 2003 г. Къде се е случило това, не е съвсем ясно, защото според различните източници той е учил или Нов български университет или в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Докато следва, Пеевски е парламентарен секретар на транспортното министерство в кабинета на НДСВ (на чието младежко движение е ръководител), както и в борда на „Пристанище Варна“. По същото време името му се свързва с придобиването на спортната зала „Универсиада“ в София и комплекса „Тотошанс“ в Златни пясъци.

Към 2006 г. в биографията на Пеевски се твърдеше, че той е докторант по административен процес в ЮЗУ, каквато информация обаче няма в официалния регистър на образователното министерство. Пак според биографията на Пеевски, след като завършва, той работи като юрисконсулт в „Тиви глобус“, а после за няколко месеца е адвокат в Благоевград и София.

На 13 април 2005 г. ВСС назначава Пеевски за следовател в икономическия отдел на Столичната следствена служба. Това се случва по „втория“ начин – тъй като синът на Ирена Кръстева няма необходимия стаж, директорът на следствието към онзи Ангел Александров предлага Пеевски да бъде назначен „по изключение“. Член на тогавашния състав на съвета си спомня как Александров (близък приятел на Ахмед Доган) се е борил „като лъв“ за назначаването на сина на Ирена Кръстева за следовател.

Младият юрист е разпределен в икономическия отдел на столичното следствие. Пряк негов началник е Петьо Петров (известен в средите като Петьо Еврото), който тогава е зам.-директор, а от две седмици – директор. Името на Петров нашумя последно покрай разследването срещу издателите на „Труд“ и „24 часа“ Огнян Донев и Любомир Павлов (двамата тогава са в сериозен конфликт с Пеевски), което той водеше и което, както прецени прокуратурата, се оказа абсолютно незаконно. По това разследване Петьо Петров беше наложил на обвиняемите парични гаранции общо в размер на 650 хил. лв., който те трябваше да внесат в сметката на следствието в Корпоративна търговска банка.

Кариерата на Пеевски като следовател продължава седем месеца. През ноември 2005 г. ВСС го освобождава от поста, тъй като е назначен за зам.-министър на държавната политика при бедствия и аварии, където отговаря за държавния резерв. Източник на „Капитал“ от службите за сигурност разказва, че случващото се в резерва по това време е било разработвано от ДАНС, но до конкретни обвинения така и не се е стигнало. След като разбрал за разследванията, Делян Пеевски обяснил лично на агентите от отдела за борба с корупцията, че няма смисъл да го разследват, разкри източникът ни.