Все повече напълно излекувани от рак в Европа

31
Добави коментар
malinita
malinita

Все повече заболели от рак в Европа успяват да се излекуват напълно от страшната болест, сочат данните от статистиката, събрана и анализирана от Европейската онкологична организация.

Продължителността на живота на оздравелите пациенти не е намаляла, съобщава „Дойче веле“.

Според данните най-забележимо са се увеличили шансовете за оздравяване на болните от рак на белите дробове, стомаха и дебелото черво.

За последното десетилетие на 20 век делът на излекувалите се от рак на белите дробове е нараснал от 6 на 8%, от рак на стомаха – от 15 на 18%, а от рак на дебелото черво – от 42 на 49%.

Най-важното е, че очакваната продължителност на живота при оздравелите пациенти е същата, както и при останалата част от населението.

Изследователите са анализирали историята на заболяванията на над 13,5 млн. души, на които в периода от 1978 до 2002 г. е била поставена диагноза рак. Учените са отбелязали големите различия в данните по страни.

Най-лошо е било положението в Полша, където делът на излекувалите се е бил 21% при мъжете и 38% при жените. Водещи в Европа по брой на оздравели при мъжете е Исландия – 47%, а при жените – Франция и Финландия – 59%.