Стефан Чобанов: през 2013 планираме няколко онлайн магазина, които ще преобърнат представите за пазаруването онлайн

2
Добави коментар
tomislavsavov
tomislavsavov

Защо започнахте да се занимавате с онлайн търговия и какво Ви привлича в нея?

Съдбата през 2004 г. определи първия клиент на уеб агенцията ми Stenik да пожелае онлайн магазин. И до момента през 2013 г. работим заедно, като даже той се превърна във водещия бебешки онлайн магазин, динозавъра на всички детски сайтове и първоизточник на идеи за конкуренти – www.pakostnik.com.

В началото на 2009 г., с единия от моите партньори Димитър Димитров, решихме, че няма как да искаш да правиш най-добрите онлайн магазини, ако всъщност не познаваш пълния цикъл на онлайн търговията. Затова решихме да минем през етапа на пъхане на пратки в куриерски пликове, писане на товарителници и директен чат с клиенти от всяко кътче на България и се роди нашия втори собствен бизнес – онлайн магазин за мъжки дрехи www.fashionmix.eu.

Опитът ми едновременно като разработчик на големи интернет магазини и като онлайн търговец е рядко среща комбинация – ключова за успеха на клиентите, които консултираме.

Това, което ме привлича в онлайн търговията е уникалното чувство да създадеш интернет магазин за клиент и да видиш радост му, когато този шоп започне да продава главозамайващо.

Какво е предимството на уникалната платформа за всеки отделен онлайн магазин?

Повечето продукти в интернет са еднакви или много сходни. Ако нямаш индивидуален онлайн магазин и уникален подход в начина на представянето на продуктите, накъде си тръгнал?

Нискобюджетните евтини решения за онлайн магазини са единствено за опипване на пазара, за малки търговци, а често като теглиш чертата излизат и неизгодни.

Ако искаш да си нишов лидер и да правиш пари онлайн, ти трябва eCommerce платформа, чрез която да представиш по уникален начин продуктите си и да създадеш персонализирани услуги с помощта на уеб агенцията, с която работиш.

Колко важен е дизайнът на един онлайн магазин и какво помага той за увеличаване на продажбите?

Ефектът “УАУ” в интернет не продава. Или поне не е дълготрайно решение за успех. Дизайнът е важен в детайла: в категоризиране и филтриране на продукти, в процеса на пазаруване и на завършване на поръчка.

Ако имаш 3 напудрени банера на начална страница, но в листването и детайлите на продуктите си слаб, си обречен.

Колко важно е съдържанието? Трябва ли да има текст описващ всеки продукт или не е задължително?

Съдържанието (описанието) на продукта е новото SEO в eCommerce-а. Никога не използвайте описанието на производителя – убивате органичния трафик и се самоубивате. Пишете свои собсвени описания, ревюта, мнения и не повтаряйте еднакви клиширани фрази за всеки отделен продукт.

Какви са бъдещите Ви планове? Подготвяте ли нещо ново, което до сега не го е нямало на българския пазар за този тип услуги?

Естествено. В плановете ми влиза към средата на 2013 г. да пуснем онлайн няколко онлайн магазина, които ще преобърнат представите за пазаруването онлайн в сферите “Забавление, игри, свободно времем” и “Доставки на храна по домове и офиси”.

Подготвяме и една услугата, която не е никак нова за световния пазар, но за българските онлайн търговци все още е трудно разбираемо: когато искаш да имаш успешен онлайн магазин, ти трябва изключителен уеб сайт, изключителен уеб хостинг и изключителна поддръжка от уеб агенцията и хостинг компанията.

От Stenik, като разрабочици и консултанти, съвместно с хостинг компания творим хостинг услуга, специализирана за електронни магазини и по-точно за такива разработени с платформата Magento. Тази услуга ще включва собствено изолирано и защитено хостинг пространство на супер мощен сървър с постоянна мониторинг и поддръжка, така че 24/7 собственикът на магазина да разчита, че потребителите ще пазаруват без проблеми, а информацията ще е регулярно

Визитка: Стефан Чобанов

Стефан Чорбанов основава Stenik през 2004 г., като последнователно заема позициите като дизайнер, разработчик, PM и консултант. Със своите съдружници налага Stenik като водеща уеб агенция за разработка на интернет магазини. В 9 годишния си “e-commerce” опит, Стефан е работил за клиенти като Фантастико, Хиполенд, CarpetMAX, Кокетна, Пакостник, Денси и десетки други. От 4 години, като хоби, развива свои собствени онлайн магазини, което го прави специалист не само от страната на разработчика, а и от страната на търговеца – комбинация от опит, който малцина го притежават.

Facebook

Google+

Linkedin