10-те най-вдъхновяващи жени в света

19
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от Miss InGa на 26.03.2013

Британската актриса Джуди Денч беше обявена за най-вдъхновяващата жена в света. Звездата от поредицата за Джеймс Бонд оглави класацията на марката питиета Baileys за най-духовните и вдъхновяващи жени на планетата. Родената на 9 декември 1934 г. в Йорк, Северен Йоркшър, Дейм Джуди Денч, чиято кино кариера започва едва след като звездата навършва 50 години, победи друга британска актриса, носителката на Оскар Хелън Мирън, която остана на второ място в класацията. На третата позиция пък попадна английската политическа активистка и водач на движението на Суфражетките Емелин Панкхърст. Ето пълния списък с 10-те най-вдъхновяващи жени в света.

1. Джуди Денч

Джудит Денч е британска филмова и театрална актриса, родена през 1934 година. Много критици я определят като най-добрата актриса от войната насам. Денч получава множество награди и номинации за играта си в театъра, киното и телевизията. Тя получава десет награди БАФТА, седем награди Лорънс Оливие, две награди Златен глобус и по една награда Тони и Оскар.

2. Хелън Мирън

Истинското име на Хелън Мирън е Елена Василевна Миронова. Тя е английска филмова, театрална и телевизионна актриса, носителка на Оскар, три Златни глобуса и четири Еми награди. Нейният дядо е руснак, царист и аристократ. Женена е от 1997 г. и няма деца. По убеждение е атеист.

3. Емелин Панкхърст

Емелин Панкхърст (15 юли 1858 г. – 14 юни 1928 г.) е британска политическа активистка и водач на британското движение на Суфражетките. Въпреки че тя бива критикувана за своите войнствени тактики, нейната дейност е призната като важен елемент за постигането право на глас на жените във Великобритания. Въпреки това много историци спорят относно въпроса дали тя е направила повече, за да помогне или да попречи на публичната подкрепа за каузата.

4. Даун Френч

Даун Рома Френч е британска актриса, писател и комик. Тя е най-известна с участието си и в писанене на комедийни скечове за шоуто „Френч и Сондърс“, където си партнира с Дженифър Сондърс. Даун Френч е номинирана седем пъти за награда БАФТА, а веднъж я е печелила заедно с Сондърс.

5. Джоана Лъмли

Джоана Лъмли е английска актриса, бивш-модел и защитничка на човешките права. Най-известна е с участието си в телевизионното шоу „Абсолютно съвършени“.

6. Маргарет Тачър

Маргарет Хилда Тачър или Баронеса Тачър от Кестевен е британски политик и първата жена, изпълнявала функциите на министър-председател в Обединеното кралство – позиция, която тя заема от 4 май 1979 г. до 28 ноември 1990 г. Тя е лидер на Консервативната партия от 1975 г. до края на премиерството си. Още преди да дойде на власт, тя е наричана Желязната лейди в съветската пропаганда – прозвище, останало и до днес. Носител е на титлата „Орден на жартиера“.

7. Флорънс Найтингейл

Флорънс Найтингейл (12 май 1820 г. – 13 август 1910 г.) е английска медицинска сестра, автор, статистик и обществен деятел. Тя поставя основите на професионалната сестринска грижа със създаването през 1860 г. на училище за сестри болница „Сейнт Томас“ в Лондон, първото светско училище за сестри в света, сега част от Кингс Колидж (Лондон). Международният ден на медицинската сестра, който се празнува по целия свят, е на датата на нейния рожден ден.

8. Маги Смит

Маргарет Натали Смит, по-позната като Маги Смит, е английска киноактриса, носителка на Златен глобус, БАФТА и двукратна носителка на Оскар. Още от малка започва да участва в театрални представления и дебютира на Бродуей през 50-те г. на миналия век. Учи актьорско майсторство в Оксфорд. За официален дебют на Маги в киното се счита филмът „Nowhere to go“ (1958). Маги Смит игре ролята на проф. Минерва Макгонагол в поредицата филми „Хари Потър“.

9. Джей Кей Роулинг

Джоан Роулинг е световноизвестна английска писателка, автор на фентъзи поредицата за Хари Потър. Нейното официално име е само Джоан Роулинг, а Катлин (името на баба й) е било прибавено по настояване на издателите, само с цел да се използва като инициал (J. K. Rowling) и да се завоалира фактът, че авторът е жена. Книгите и са спечелили много награди и към 2008 г. са продадени в над 400 милиона копия по целия свят. През февруари 2004 г. списание Forbes оценява състоянието й на £576 милиона, а през 2006 г. я обявява за втората най-богата жена от артистичните среди в света, след шоу-водещата Опра Уинфри.

10. Ани Ленъкс

Ани Ленъкс е шотландски музикант. Началото на музикалната й кариера е поставено с участието й в британската поп-група The Tourists. По-късно тя става съосновател, заедно с Дейвид Стюарт, на Eurythmics. Дуетът постига световна известност през 80-те години. През 2004 г. печели Оскар и Златен глобус за „Into the West“, написана за саундтрака към „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля“. Освен в музикалната сфера, Ленъкс има изяви и като политически и социален активист.

Коментари

коментар(а)

Подобни: вдъхновение, жени