Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

1
Добави коментар

В редица лечебни заведения по белодробни заболявания в страната продължават да се извършват безплатни прегледи по туберкулоза като част от кампанията дни на „Отворени врати”. Това съобщиха от пресцентъра на програми, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Всички желаещи да се прегледат за заболяването могат да го направят напълно безплатно и независимо от здравно-осигурителния си статус. При лицата с открита туберкулозна инфекция се започва своевременно лечение и профилактика.

Графикът за безплатните прегледи по туберкулоза е както следва:

СБАЛПФЗ-БУРГАС – на 29 март от 12:00 ч. до 17:30 ч

МБАЛ „Д-Р АТАНАС ДАФОВСКИ” – гр. Кърджали – на 29 март

СБПФЗАЛ „Д. П. КУДОГЛУ”, гр. Пловдив – на 29 март

На 28 март мобилни екипи от СБПФЗАЛ –Пловдив и фондация за регионално развитие „Рома – Пловдив“ провеждат анкети за риска от туберкулоза сред живеещите в пловдивските квартали Столипиново и Шекер махала.

СБАЛПФЗ-РУСЕ, гр. Русе – на 29 март

МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” АД – Смолян – на 29 март

СБАЛББ „Св. София“ – на 29 март

МЦПФЗ- София град – на 29 март

Дните на „Отворени врати” за изследване за туберкулоза се осъществяват с подкрепата на Програма „Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което в 90 % от случаите засяга белодробната система, а в 10% – и други органи и системи (централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, уро-генитална система и други).

В миналото заболяването е било проблем предимно за населението на бедните страни. Днес туберкулозата е разпространена в почти всички развити държави в света.

Причинителят на туберкулозата е Микобактериум туберкулозис (бактерий на Кох), който се отличава със значителна устойчивост във външната среда. Повечето от хората, които се заразяват с туберкулозните бактерии, успяват да се «преборят» с тях и да спрат растежа им – бактериите остават да живеят в тялото на заразения човек, но не са активни. След време може да се активират от само себе си. Това състояние се нарича скрита туберкулозна инфекция – хората със скрита инфекция нямат определените за заболяването симптоми и не могат да заразяват други хора.

Източници на зараза могат да бъдат болните от туберкулоза хора и животни (главно едър рогат добитък, по-рядко свине, птици и други), както и техните продукти.Проникването на инфекцията най-често става през дихателните пътища. При кашлица, кихане, разговор болният отделя туберкулозните бактерии във въздуха. От пръските при кашляне и храчене хората, които се намират в близост, могат да се заразят непосредствено по въздушно-капков път. В храчките на болните се съдържат милиони бактерии. Заразата може да се пренeсе и чрез праха в стаите и по улиците, където туберкулозните бактерии остават дълго време жизнеспособни.

Заразяване с туберкулоза е възможно и по хранителен път: чрез консумиране на мляко от болни крави или продуктите, приготвени от него; при консумация на сурови или недостатъчно сварени заразени яйца; при употреба на недостатъчно топлинно обработено месо от болни птици и свине.

Възможно е, макар и рядко, заразяването с туберкулоза да стане по контактен път, през увредени кожа и лигавици, което е характерно за хора с професии, свързани с отглеждане на животни.

РИСКОВИ ФАКТОРИ, БЛАГОПРИЯТСТВАЩИ ЗАРАЗЯВАНЕТО С ТУБЕРКУЛОЗА

► Непосредствен контакт с болен от туберкулоза;

► Пушене и злоупотреба с алкохол;

► Съпътстващи заболявания, като: хронични неспецифични заболявания на белите дробове (хроничен бронхит, силикоза, бронхоектазии); диабет; язвена болест на стомаха; психични заболявания; алергични състояния и други;

► Липса на ваксинация срещу туберкулоза или некачествено провеждане на същата;

► Намалени съпротивителни възможности на организма, вследствие на: прекарани инфекции (морбили, коклюш, грип и грипоподобни състояния и др.); непълноценно хранене (особено дефицит на белтъчини в храната) и хиповитаминози; нехигиенични условия на труд и бит; пубертет, бременност и кърмене;

► Носителство на вируса на СПИН.

СИМПТОМИ НА БЕЛОДРОБНАТА ФОРМА НА ЗАБОЛЯВАНЕТО

► Кашлица, която може да продължи седмици, като в началото се наблюдава леко покашляне, а при напредване на болестния процес кашлицата се засилва и става влажна;

► Храчене – болните отделят храчки главно сутрин, понякога примесени с кръв;

► Повишена температура – болните имат повишена температура за продължителен период от време (дори с месеци). Възможно е заболяването да протече и без повишена температура;

► Изпотяване – то е обилно, особено нощно време;

► Болки в гръдния кош – те се срещат при повечето болни между плешките, в раменните и страничните области на гръдния кош, като се засилват при дишане и кашлица;

► Безапетитие – то води до намаляване на телесното тегло;

► Задух – този признак е характерен за напредналите стадии на болестта;

► Отпадналост и безсилие – тези симптоми продължават дълго време.

Туберкулозата може да протече и напълно безсимптомно в около 15% от случаите. При възрастни хора често наподобява пневмония или друго инфекциозно заболяване.

СИМПТОМИ НА ИЗВЪНБЕЛОДРОБНИТЕ ФОРМИ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО

В зависимост от локализацията на заболяването симпомите са различни.

◘ При туберкулоза в органите на коремната кухина са характерни коремни болки, подуване на корема, асцит (свободна течност в коремната кухиена), остра или хронична непроходимост на червата.

◘ При засягане на централната нервна система болният се оплаква от висока температура, главоболие и повръщане; в по-късния стадий на заболяването може да се появят гърчове и различна степен на нарушаване на съзнанието.

◘ При костно-ставната форма на туберкулоза се наблюдават болезнена оточност и ограничение в движенията на някои от големите стави (напр. колянна става), ригидност (скованост) на мускулите, болезненост и затруднени движения на гръбначния стълб.

◘ При засягане на периферните лимфни възли се развива неболезнен лимфаденит (увеличение на лимфните възли, с или без “нагнояване”);

◘ При туберкулоза на очите се появява сълзотечение, светобоязън, зрителни смущения (понижение на зрителната острота и други);

◘ При туберкулозния миокардит и перикардит (възпаление на обвивките на сърцето) са характерни болките в сърдечната област, тахикардия, ритъмни и проводни нарушения.

◘ При туберкулоза на кожата болните имат уплътняване, зачервяване и язвени промени по нея.

Източник: Министерство на здравеопазването, България