Великденски козунак и шарени яйца

1
Добави коментар

Тази публикация и снимките към нея отлежават доста време и ме чакат да намеря сили да ги покажа на света. Разбира се, козунаците и яйцата отдавна са изконсумирани и определено питахме за още, особено за козунак, но… догодина пак. С ръка на сърцето ще призная, че примамливите козунаци не са мое дело. Моята половинка е голям ентусиаст в кухнята. Но само за козунаци и тук-там още няколко неща. И така те бяха грижливо замесени и отгледани от него от едно малко парче до едно огромно, опитващо се да избяга от купата тесто. После бяха възнаградени щедро със стафиди, сплетени (тук помагах, защото нещо се оплете съпружето с плитката хихи) и украсени с бадеми. В резултат имахме два гигантски, богати на добавки козунака, понеже майсторът ги пече в обикновена тава и те се разляха настрани. Рецептата, която използва е от тук.

Ето ги и Тяхно Величество – козунаците!

Аз се заех с яйцата, но предвид късния час на започване на тази дейност (събота в 19.30 ч) трябваше да действам експедитивно, тъй като малката принцеса беше с приоритет и трябваше да бъде придружена, докато бавно се пренасяше в Dreamland.

Никога не съм успявала да отделя достатъчно време на яйцата и да ги направя наистина красиви и интересни. Винаги няма достатъчно време и има други належащи ангажименти. Или пък тотално блокирам и не знам как да ги декорирам.

Този път уж се подготвих предварително. Дори си направих и кратко списъче с декорациите, които ще използвам, но разбира се в последния момент и лудницата около бебе, козунаци и яйца не можах да намеря списъка. 🙂

Такаааа… все пак намерих стикерите, които предния ден грижливо изрязох и приготвих. Те бяха във форма на пеперуди, цветя, сърца и точки (да живее перфоратора!). Точките са на преден план в оранжево, пеперудките и цветята може да ги видите на втора линия.

Използвах и восък от някакъв стар комплект за оцветяване на яйца на Dr. Oetker. Първото яйце на втората снимка е направено така – първо потопено в синя боя, като изсъхна го нарисувах и го потопих в червена.

Естествено използвах и памук, за да направя няколко шарени яйца и за разнообразие сложих и на тях стикери.

И другият метод е популярното боядисване в боя с олио. Все се чудех защо не се получават и след много нерви, че не се получават цветни яйца открих технологията сама (без помощта на интернет услугите, въпреки че бях на косъм да се заровя да търся из нета). След като се боядиса яйцето в нормалната боя, трябва да се остави да изсъхне добре и чак тогава се слага в друг цвят боя с добавено олио в нея. Естествено мъжкият нетърпелив Козирог пропускаше да изчака и се чудеше защо не се получават неговите яйца. Трябваше да се намеся аз и така успяхме да сътворим нещо с общи усилия. На първата снимка най-вдясно е яйце, боядисано по този метод.

Ами това е, няма да досаждам с повече снимки.

До другия Великден 🙂

Like this:

Like Зареждане…

Related