Сънчо и компания борят Торбалан

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Източник: Форум Филм България

В живота на децата трябва да има любов и вълшебства. Така те ще вярват в чудеса, а това е едно от най-важните неща за щастливо детство. И не само – вярата на децата в магията и добрините в света дават живот и на любимите им Пазители – Дядо Коледа, Сънчо, Феята на зъбките и Великденският заек. Те са главните герои във филма „Чудната петорка“.

Един ден обаче щастието на всички деца по света е застрашено, защото Мрак (още познат като Торбалан) се завръща. През цялото си съществуване (което възлиза на стотици, стотици години) Мрак е бил безсилен пред добрите Пазители. Неговите злини са били обезвреждани и пъклените му планове така и не са достигали до невинните деца. Сега обаче Мрак е събрал сили и твърдо е решил, че този път трябва да развали фантазиите и сънищата на всички малчугани и да ги запознае с най-страшните кошмари, които може да създаде. Дядо Коледа, Сънчо, Феята на зъбките и Великденският заек обаче няма да могат да се справят сами. Лунният човек им посочва към кого трябва да се обърнат – Джак Скреж.

Форум Филм България

Джак Скреж е енергичен младеж, който е отговорен за онези сутрини, в които се събуждаме и всичко е покрито със сняг, а пързалките само чакат децата и техните шейни. Джак Скреж е този, който „галено щипе бузките пак“, заледява улици и дървета и създава истинска зимна приказка. Но може ли да бъде Пазител? Може ли да спаси децата?

„Чудната петорка“ е вълшебен анимационен филм. Историята му е близка до всеки един от нас, защото всички сме чакали да дойде Сънчо, всички сме писали писма на Дядо Коледа (а някои и на Дядо Мраз)… е, може би Феята на зъбките не е толкова популярна у нас, както и Великденският заек, но повечето деца познават тези персонажи и ги свързват с необясними явления. Вълшебните герои от детството обаче в този филм са доста по-различни.

Дядо Коледа, разбира се, е едър белобрад старец. Като думата „старец“ я ползвам с едно наум, тъй като в анимацията Дядо Коледа е здрав, широкоплещест, татуиран великан, който говори с руски акцент, а шейната му е нещо средно между космически кораб и последен модел спортен автомобил. Няма нужда да ви казвам що за същества са иначе благородните еленчета.

И Сънчо не е онова, което сте си представяли. Той е магическо човече, съставено от златен прах, което не говори, а всичко, което иска да каже, се материализира над главата му с бързината на мисълта му. Освен това Сънчо удивително много прилича на Антъни Хопкинс, но без психарския му поглед. Великденският заек пък e нещо средно между нинджа и онова зайче от популярната преди години игра „Jazz Jackrabbit“.

Феята на зъбките, въпреки отговорната си работа да събира падналите зъбчета на децата и в замяна да оставя подаръци, не може да се сдържи и при вида на Джак Скреж направо се разтапя – като тийнейджърка със зле прикрито акне, която случайно е срещнала Рафи на НДК-то.

Режисьорът Питър Рамзи е създал превъзходен филм, който се явява негов изключителен режисьорски дебют. В оригинал някои от актьорите, озвучили персонажите във филма, са Крис Пайн, Алек Болдуин, Джуд Лоу, Айла Фишър, Хю Джакман и др. Българският дублаж е направен с гласовете на Деян Ангелов (Джак Скреж), Георги Тодоров (Дядо Коледа), Христо Чешмеджиев (Великденският заек), Лина Шишкова (Феята на зъбките) и Георги Стоянов (Мрак).

„Чудната петорка“ е в 3D и идва съвсем навреме, за да създаде коледно настроение у всички зрители. С други думи – това е идеалният филм за вас и вашите деца, за които със сигурност ще е интересно да видят каква точно е работата на Дядо Коледа и как, като е толкова тумбест, успява да се провира през комините.

 

 

Премиерата на „Чудната петорка“ по българските екрани е на 30 ноември