Теория на цветовете в уеб дизайна

4
Добави коментар
tomislavsavov
tomislavsavov

Всички ние сме емоционални създания, а съвременния свят непрестанно пробужда у нас някакви емоции. Същото се отнася и за цветовете. Те могат да изразяват емоции като щастие, гняв, възбуда и др. Безспорно един от най-важните елементи на всеки дизайн са неговите цветове. Замислете се колко хора посещават даден уеб сайт, само защото изглежда добре? В уеб дизайна по-важно е посланието, което носи всеки един от нюансите на цвета, пишат Lava360. Тяхното влияние би могло да успокои или разгневи, да завладее или отблъсне.  Цветовете са мощни инструменти, а правилният им подбор е гаранция за постигане на желания ефект. Ако цветовете са подбрани по правилния начин, тогава хармонията на тези цветове ще даде отлични резултати и посетителите ще посещават вашия сайт отново и отново. 

В основата на теорията на цветовете, стои колелото на цветовете. То се използва за онагледяване на връзката между основните цветове, както и за демонстрация на това как смесването на два или повече цвята създава нови цветове. Колелото се състои от шест основни цвята – червено, оранжево, зелено, жълто, синьо и лилаво. Другите цветове се наричат допълнителни цветове, които са се образували като комбинация от тези шест цвята. Когато комбинираме два или повече цвята от колелото, можем да създадем цветни хармонии, които освен, че привличат със своята атрактивност, успокояват и очите на посетителите. Освен това, чрез колелото на цветовете дизайнерите могат да създават свои собствени цветови схеми, с които да въздействат по елегантен начин върху потребителите.

Теорията на цветовете може да ви помогне да направите вашият сайт атрактивен и елегантен или точно обратното, да провали целият му дизайн. Например, ако посетителят вижда суровият червен цвят във вашия уебсайт, съществува възможността този цвят да повлияе негативно върху настроението на посетителя, защото червеното буди агресия в човешкото съзнание. Ако използвате светло син цвят, той ще повлияе позитивно на посетителя ви и ще го направи спокоен и търпелив. Затова от особена важност е цветовете, които използвате във вашия сайт, да привличат посетителите към неговото съдържание и продукт. Тази задача може да се осъществи чрез правилното използване на контрастите, цветовите схеми и трепенията им.

Основни цветове: Червено, жълто и синьо са трите основни цвята. Тези цветове не могат да се образува в резултат на смесване на други цветове. Но те се използват, за да се създадат нови цветове и нюанси. Когато комбинирате два основни цвята, вие ще получите второстепенен цвят. Второстепенни цветове: Второстепенните цветове са три на брой. Те са оранжево, зелено и лилаво. Можете лесно да ги получите след като смесите основните цветове. Третични цветове: Третични цветове могат да бъдат формирани чрез смесване на основен цвят и второстепенен цвят. Можете да получите безкрайно много третични цветове . Допълнителни цветове: Допълнителни се наричат цветовете, които взаимно се допълват до бялата светлина при оптическото им смесване.На всеки основен цвят отговаря един допълнителен съставен, който се получава от другите два основни. На синия цвят допълнителен е оранжевият-получен от червения и жълтия; на жълтия цвят допълнителен е виолетовият-получен от червения и синия; на червния допълнителен е зеленият-получен от жълтият и синият.

Трептения и контрасти в Теорията на цветовете в уеб дизайна: Това са най-трудните и важни части при избора ви на цветова схема за вашия уеб сайт. Контрастът може да доведе до напрежение в очите или да спечели вниманието на зрителите. Цветът на текста и фона трябва да бъдат добре подбрани, за да се избегне напрежението на очите, а цветовата схема  да се настрои така, че текстът да бъде лесно четим. Ярките и светли цветове ще придадат енергично усещане на вашия сайт, а тъмните нюанси се използват, за да се съсредоточи вниманието върху съдържанието.

 Отделете време и внимателно подберете цветове, които си взаимодействат, които придават цел на вашата фирма и коитоспомагат за доброто отношение или съобщението, което искате да отправите към вашите потребители.

 Нашият читател Иван Савков ни подсказа че за отделните цветове има интересен материал и на неговия блог. Можете да разгледате и тази полезна информация.

снимки: The Easy WebContent Blog, icanbeCreative, Crazyleaf, Socialphy

 

 

 

 

 

Facebook

Google+

Twitter

Linkedin

Страстно отдадена на всякакви творчески занимания. Занимавах се професионално с актьорско майсторство 12 години, завърших художествено училище с профил „Изобразително изкуство“ в студио „Графичен и моден дизайн“, а в момента правя първите си стъпки в областта на PR-a и рекламата като студент в специалност „Връзки с обществеността“ към Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Можете да ме намерите в социалните мрежи 24 часа, 7 дни в седмицата.