Как да избегнем появата на пигментни петна по кожата

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Магическа пръчка за премахване на пигментните петна няма, а също кожата има „памет“ и може след години да ни „накаже“ за неразумното излагане на слънце. Това споделя дерматологът д-р Чакърова. Какво е важно да правим, за да избегнем появата им и какво да правим, ако вече имаме – вижте в интервюто й за семейния портал „Мама, татко и аз“.

Какви са причините за появата на пигментни петна по кожата?
Причините могат да бъдат най-различни и понякога е трудно те да бъдат определени. Най-общо те са:

– неправилното излагане на слънце, като това включва и неправилната или никаква употреба на фотозащита. Правилната фотопротекция на кожата е изключително важна за превенцията и профилактиката на пигментациите;
– възрастови изменения, т.н възрастови петна;
– използването на солариуми;
– метаболитни и хормонални проблеми;
– генетична предразположеност, както и склонност на кожата към образуване на пигментни петна при някои хора;
– извършване на някои манипулации, като пилинги например, в неподходящ сезон;
– приемането на определени медикаменти, които сенсибилизират кожата към слънчевите лъчи и така тя става по-предразположена към появата на петна;
– бременност – това също е фактор когато говорим за пигментации поради хормоналните промени, които настъпват при бременните жени.

Могат ли да бъдат третирани и по кои части на тялото?
Да, могат, разбира се, и то много успешно. При третирането на пигментации обаче, е много важно да се подходи комплексно, което означава да се дефинират евентуалните причини, начинът на живот на пациента, видът на петната и да се избере най-подходящият метод или комбинация от методи, конкретно за него. При някои съпътстващи основни заболявания като аденом на хипофизата, заболявания на щитовидната жлеза и редица други, третирането на пигментни лезии може да бъде сериозно възпрепятствано за постигане на добър или даже някакъв резултат, както и той да бъде траен.

Петна най-често се третират по лицето, деколтето и ръцете, както също и по гърба. Това са и участъците от тялото, които са най-дълго излагани на слънце.

По какъв начин се третират пигментните петна и кой е най-ефикасният?
В съвременната медицина съществуват много методи, но както вече казах, трябва да се подхожда комплексно и индивидуално към всеки пациент. Магическа пръчка няма. Най-добър и ефикасен метод също.

Има различни избелващи кремове, химически и лазерни пилинги, при които има така наречената аблация на кожата, или отстраняване на определен слой от епидермиса, други източници на светлина като т.н IPL или фотопроцедури, при които няма отстраняване на тъкан, а има процес на излющване на кожата.

Кой период е най-подходящият?
Времето за третиране е изключително важен фактор, когато говорим за пигментации. Както споменах по-горе, една от причините за появата им може да бъде именно извършването на манипулации в неподходящ сезон. Така че, трябва много добре да знаем, че тези терапии могат да се извършват през много късна есен, зимен сезон и ранна пролет или по-общо казано – през месеците без активно слънцегреене.

Траен ли е ефектът?
Това отново зависи от доста фактори, като кожен толеранс на пациента, начин на живот, тютюнупушене, вредни хранителни навици, както и профилактиката. Тук трябва да споменем, че грижата за кожата, в частност относно пигментациите, трябва да бъде целогодишна. Това означава, че използването на слънцезащита е наложително да се използва през цялата година, без да се успокояваме в неслънчевите дни и да забравяме фотопротектора. Както знаем вредните UV лъчи достигат до нас дори и в облачни дни.

А що се отнася до слънцеизлагането през летните месеци, което изкушава повечето хора, нека то да бъде разумно и да знаем, че кожата „помни“ и може след години да ни „накаже“ за неразумното излагане на слънце.