Най-доброто вино от Балканите в София ще може да тестваме на Втори Балкански Международен Винен Конкурс и Фестивал

3
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Единственият по рода си Балкански винен конкурс и фестивал (BIWC), който пожъна изключителен международен успех още след първото си издание миналата година, ще свидетелства чрез тазгодишния си сценарий за невероятната бизнес симбиоза между Балканското вино и туризъм.

Конкурсната част от събитието е отредена на 16 и 17 май 2013 (четвъртък и петък). Тя ще се проведе при закрити врати в Гранд Хотел София. Фестивалът, който следва и на който могат да бъдат дегустирани балканските вина, придружени от типични за страните от балканския регион продукти, е планиран за 18 и 19 май 2013 (събота и неделя) в градината на Гранд Хотел София.

Конференция на тема „Виното и Винения Туризъм на Балканите – Възможности за Развитие и Сътрудничество“ ще бъде проведена на 17 май (петък) от 10:00 до 17:00 часа със съдействието на Българската търговско-промишлена палата. Това е една от водещите новости в програмата на тазгодишния Балканския винен конкурс и фестивал, чиято цел е да докаже пред международния бизнес и винен елит за тясната връзка, съществуваща между дионисиевия елексир и самобитните туристически условия на Балканите при промотирането на целия регион.

Участници в конференцията ще бъдат Балканските търговски камари, Балканските винени асоциации, водещи международни туристически агенции и тур оператори, винопроизводители, световнопризнати фигури във винения бранш, както и представители на българското и Балканско бизнес общество. 

За първи път ще бъде организирана и специализирана търговска дегустация за журито на BIWC 2013, за международните вносители, дистрибутори, за посланиците и търговските аташета към посолствата в България, международни винени журналисти и блогъри на 18 май, събота – от 11:00 до 13:00 часa. Желанието на организаторите на събитието е максимално да бъдeoсигурено промотирането на балканските вина като им помогне да заемат полагащото им се място, както на винения пазар, така и на масата на винените любители от целия свят.

Майсторски класове и лекции ще обогатяват фестивалната част на събитието на 18 и 19 май 2013 (събота и неделя) в Гранд Хотел София. Целта на провеждането им е постигането на максимална близост между винените любители и балканското винено богатство. Майсторските класове ще бъдат представени от световни винени фигури като Кристи Кентърбъри MW (САЩ), Танер Огутоглу (Турция), Константинос Лазаракис MW (Гърция), както и Саша Спиранец (Хърватска). Сред лекторите на събитието ще фигурират Андреас Викхофф MW (Австрия), Джейми Гууд (Великобритания), Алесандро Гричиоли (Италия), Луиз Алберто (САЩ) и Душан Йелич (Сърбия).

Развитието на икономическо сътрудничество между Балканите и останалата част от света е неизменна част от откриването и оценяването на Балканските вина и природни богатства , които са едни от основните характеристики на региона. Второто издание на Балканския винен конкурс и фестивал ще бъде трамплин към тяхното международно маркетиране.

Официалната програма на събитието можете да откриете тук: www.balkanswine.eu/bg/pages/Festival/Program/

Снимка: © The Balkans International Wine Competition

от

Нина Тодорова

11 април 2013, 15:46

Нина е главен редактор на Kulinaria.bg, изкусен майстор в кухнята и естет.
Обожава фотографията, любител е на автомобилите и високите скорости, най-вече Бъмбълбий.

Небето е лимитът. Полетите и скоковете от високо – изключително изживяване, скоковете в дълбоко – истинско предизвикателство.
Отхапаната ябълка е страст, особено гарнирана с шоколад и сладолед. Винаги може повече и още!