Създадоха „свръхнагорещена“ вода, способна да разяде диамант

1
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Създадоха „свръхнагорещена“ вода, способна да разяде диамант 12.03.2013Публикувано в: Други науки

Илюстрация на структурата на графена – слой от чист въглерод с дебелина 1 атом. Изображение: mtu.edu

Сингапурски учени успешно промениха свойствата на водата, така че тя да стане корозивна до степен да може да разяде диамант.

Ефектът е постигнат с помощта на слой графен, прикрепен към диаманта и загрят до висока температура. Уловените водни молекули между диаманта и графена стават силно корозивни за разлика от обикновената вода.

Постижението на екипа, ръководен от проф. Ло Киан Пинг от катедрата по химия на сингапурския Национален университет, може да намери много приложения – от екологично чистото разграждане на органичен отпадъци до лазерно производство на полупроводници и диелектрични покрития.

Известно е, че диаманта е материал с изключителни физически свойства, но малко се знае за взаимодействието му с графена – слой от чист въглерод с дебелина 1 атом.

Учените искали да изследват поведението на диаманта – който също е изграден от въглерод – когато към него е прикрепен слой от графен подобен на мека мембрана. За да улеснят свързването между тези съвсем различни форми на въглерода, те ги подложили на силно загряване. Впоследствие констатирали реструктуриране на химическите връзки между тях.

Тъй като графенът е непромокаем, уловената между него и диаманта вода е като в капан. При температура над 400 градуса Целзий тази вода преминава в суперкритично състояние, в което свойствата й се различават от тези на обикновената вода.

„Показахме за първи път, че графенът може да улавя вода върху диамант и че системата се държи като съд под налягане, когато се загрее. Още по изненадващо беше, че подобна супернагорещена вода може разяде диаманта“, казва проф. Ло. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!