РАЗПЕТИ ПЕТЪК

8
Добави коментар
bobyd
bobyd

Велики Петък, или по – известен като Разпети Петък е най – тежкият и най – тъжният ден за Божия син и за цялото човечество.

На този ден Исус Христос е бил разпнат на кръст, за да стане изкупителна жертва за всички човешки грехове.

На този ден Божият Син е изтърпял безброй мъки, поругавания и неимоверни страдания.

Потресаващ е деня, в който той умира, разпнат на кръст като позорен разбойник.

На Велики Петък Христос бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите поставили стража и запушили входа с огромен камък.

На този ден в храмовете е Неговото опело и постът в православната църква е много строг – нито се яде, нито се пие. На Разпети Петък не трябва да се работи.

На утринната служба  се четат откъси от Евангелието, които разказват за страданията на Исус Христос. По време на богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи – символ на величието на Спасителя по време на страданията му.

На Велики петък през деня не се служи Света литургия, защото в този ден Сам Господ принесъл Себе Си в жертва, а се извършват Царските Часове.

На вечерня в храма се припомня и съпреживява Христовите страдания, смърт и погребение.

Преди началото на службата, на специално издигнато място в  храма, се издига символичен гроб, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста.

На него е извезан образът на положения в гроба Спасител. Молещите се пристъпват към нея и се покланят на изображението. По време на богослужението от олтара се понася Плащеницата и се извършва опелото на Господа сред бели цветя.

Песнопенията са посветени на огромните страдания, довели до смъртта на Исус Христос. След това,  Плащеницата се изнася на вечерното богослужение, като с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

В края на церемонията свещеникът взима Плащеницата от престола и я полага в символичния гроб. Поклонението продължава до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара, минути преди пасхалното шествие на кръста и настъпването на Великден.