Д-р Татяна Мороховец: Време е за пролетно прочистване на организма!

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Д-р Татяна Мороховец е специалист по вътрешни болести и гастроентерология, наднормено тегло и метаболитен синдром. С нея разговаряме за това, че настъпва пролетта и организмът на всеки човек се нуждае от по-особени грижи. Д-р Мороховец работи в Клиника по гастроентерология в София.

– Д-р Мороховец, защо точно сега е необходимо да пречистваме организма си от натрупаните вредни вещества?
– Живеем в изключително нездравословна среда – въздухът, който дишаме, е богат на въглероден двуокис, храната, с която се храним, е пълна с консерванти, много от нас пушат и прекаляват с алкохола, други хапват повече. Водим заседнал начин на живот, не се движим, не спортуваме. Ето защо организмът ни страда, органите ни боледуват. В тялото ни се образуват свободни радикали, които го увреждат. Затова е необходимо поне два пъти годишно, най-добре през есента и пролетта, човек да се пречиства. Свободните радикали нарушават клетъчната мембрана, предизвикват промени в метаболизма и от това страдат всички органи в организма – стомаха, сърдечносъдовата система. Пречистването помага за унищожаването на свободните радикали.

– Какво е детоксикацията и какво се цели с нея?
– Човек консумира белтъчини, мазнини, захари, които се разграждат по определен начин с ензими. Човешкият организъм е много сложна биохимична лаборатория – съвкупност от биохимични реакции, които протичат в клетките, за да ги поддържат живи. Метаболитните процеси се разделят на две категории: катаболизъм – разграждане, окисление на приетата с храната органична материя, с цел добиване на енергия чрез процеса клетъчно дишане, и анаболизъм – синтез на собствени за организма компоненти, като протеини и нуклеинови киселини, за сметка на енергията, освободена при катаболизма. В резултат на множество химични реакции при метаболизма на хранителните съставки нашето тяло използва необходимите вещества за поддържане на живота на клетките и тъканите, а ненужните вещества ги елиминира от организма през две големи отделителни системи – черен дроб и бъбреци. В малка степен участва и кожата, посредством потоотделяне, а и белите дробове – чрез дишането. Това всъщност е детоксикацията. И ако храносмилателният тракт, жлъчният мехур и жлъчните канали, черният дроб, бъбреците и белите дробове не функционират правилно, тези отпадни продукти се отделят по-бавно от организма,

натрупват се в тъканите и клетките

и това води до нарушаване на биохимичните процеси в тялото и така започват да се развиват заболявания. Много важни за организма са минералите и електролитите – натрий, калий, калций, магнезий, хлор, фосфати и карбонати. Те имат огромно значение за поддържането на важни параметри на хомеостазата. Йоните също са много важни за правилната функция на невроните и мускулите.

– Колко време е необходимо за детоксикацията на организма?
– Няма определено време. Тези процеси протичат ежедневно в организма! Но когато започне такава детоксикация, тя продължава поне от 1 до 3 месеца.

– Как е правилно да направим пречистването на организма си?
– Съветвам хората да приемат антиоксиданти, които да помогнат на тялото да се справи с тези вредни процеси. Витамин Е и витамин С са изключително мощни антиоксиданти. Добре е пречистването да стане, като се комбинира правилно хранене и приемането на допълнителни хранителни добавки. По този начин организмът ще си набави всички необходими вещества, за да се пребори с токсините. Но това се прави след консултация с лекар, за да се види кои вещества ще бъдат полезни за организма.

– По каква схема се прави пречистването?
– Добре е човекът, който иска да се пречисти, да приема прясно изцеден сок от портокали, целина и лимони. В продължение на месец всеки ден трябва да пие такъв сок. Втория месец може да приема сока два пъти седмично, а на третия месец – само веднъж месечно. Препоръчвам, докато трае прочистването, да се приемат и хранителни добавки, витамини и минерали, богати на антиоксиданти, за да може ефектът да е още по-голям. По този начин тялото ще се освободи от свободните радикали напълно. Най-добре е пречистването да се прави по 3 месеца в началото на пролетта и есента, когато в организма са се натрупали множество опасни вещества. Разбира се, човек може да се пречисти и по всяко време на годината. Няма ограничение за

приемането на плодови сокове

Те са изключително полезни за организма.

– Какви са възможните странични ефекти на детоксикацията върху организма?
– Странични ефекти на детоксикацията не може да има, тъй като това са нормални процеси, които постоянно протичат в организма.

– Има ли определени заболявания, при които не трябва да се провежда детоксикация?
– Не, напротив, има болести, при които трябва да се провежда! Самата детоксикация е ускоряване на процесите на извеждане от организма на изброените по-горе вредни субстанции, образували се при метаболитните процеси в него. Препоръчителна е за хора с нарушения във функцията на червата, като запек, подуване на корема, колит и др., алкохолна интоксикация; нарушения на чернодробната и бъбречната функция; при хора, приемащи много медикаменти, при жлъчна дискинезия; при нарушения на обмяната на веществата.

– Кои храни са естествени детоксикатори?
– Не могат да се изброят всички полезни храни, които със своите качества подпомагат процесите на детоксикация.
Ще акцентирам само на някои от тях. Например кайсиите, освен всичките си полезни качества, са богати и на фибри, които са много полезни при храносмилателни проблеми – помагат при запек. Авокадото освен че понижава холестерола, нормализира и кръвното налягане, намалява риска от сърдечносъдови, ракови, очни, чернодробни, жлъчни и бъбречни заболявания, предпазва от язва, гастрит, анемия и захарен диабет, укрепва имунната система. Още легендарният Авицена е смятал маслините за лекарство срещу почти всички болести. Прочутият лекар е имал до голяма степен право, защото тези плодове са изключително полезни. Маслините съдържат много витамини от групата В, важни за мозъка и нервната система, витамин А за добро зрение, витамин D за здрави кости и зъби, аскорбинова киселина, която укрепва имунитета, и др. Динята, благодарение на богатото съдържание на антиоксиданти в нея, предпазва от различни ракови заболявания, включително и от рак на дебелото черво и ректума. Тя също така съдържа и фибри, подпомагащи правилното функциониране на храносмилателната система. Мангото не е съвсем характерен плод за нашите географски ширини, но доматите са най-разпространените и обичани зеленчуци в света. Те също са богати на витамини А, С, минерали и фибри и както и много други плодове и зеленчуци, предпазват от рак на дебелото черво. Смокиновият плод високо се оценява и се употребява като храна, която укрепва организма и му дава сили. А изобилието на антиоксиданти в него само оказва благоприятно влияние върху черния дроб и целия организъм. Смокините имат най-високото ниво на фибри сред всичките плодове. Една сушена смокиня дава 2 грама фибри – необходимата ни доза за деня. С това полезно качество подобрява работа на храносмилателния тракт, помага при запек.

Джинджифилът през последните години намира широко приложение и у нас. Във всяка страна го прилагат по различен начин: пресен, сушен, маринован, пържен, варен или задушен. Има широк спектър на действие в човешкия организъм и е ефективен при нарушено храносмилане, като апетито-възбуждащо средство.

Неговите антисептични качества го превръщат в полезно средство срещу чревни инфекции. Например за подобряване на храносмилането се препоръчва приемането на гладно на джинджифил, смесен с настъргана ябълка.

Рибата и морските дарове са добър съюзник за всеки последовател на здравословното хранене, както и задължителна част от менюто на всеки подрастващ. Те са отличен източник на витамин А, следван от сравнително високите количества витамини от групата В (В5, В6 и В12) и Е, с високо съдържание на натрий, калий и фосфор, следвани от магнезий, селен, цинк и желязо, а освен това – полиненаситени, мононаситени и наситени мазнини. Консумацията на сьомга осигурява добра превенция относно проявите на болестите на сърдечносъдовата система, артрит, диабет, а дори и някои видове рак.

Милена ВАСИЛЕВА