Д-р Анастас Анастасов: Разширените вени отдавна са напълно лечими!

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Страдам от разширени вени от дълги години. Лекувала съм се с лекарства, опитвала съм и народно лечение, но нещата се задълбочават. Страхувам се от операция. Аз съм редовен читател на в. “Доктор”, но не съм попадала на публикация за съвременните оперативни лечебни методи. Моля вашите консултанти да обяснят дали са ефективни и безопасни.
Благодаря предварително.

Въпросът на нашата читателка е изключително актуален и поради тази причина търсим един от най-добрите български специалисти д-р Анастас Анастасов – съдов хирург в Клиниката по съдова хирургия и ангиология към Националната кардиологична болница – София. През май, 2008 г. с екипа си д-р Анастасов извършва първата на територията на София лазерна аблация при пациент с разширени вени. Той е член на Българското дружество по ангиология и съдова хирургия; на Българското дружество по флебология и на Европейското дружество по съдова хирургия.

– Д-р Анастасов, нашите читатели имат въпроси към вас, свързани са с варикозата?
– Варикозата на долните крайници е социално значимо заболяване. В днешно време от хронична венозна недостатъчност страдат над 30 на сто от възрастното население в Европа. Според различни автори, публикували данни от проучвания в различни страни, тази цифра варира от 28 до 38 на сто, в зависимост от различни икономически и демографски фактори. При около 2 на сто от тях е налице тежка венозна недостатъчност с незарастващи венозни рани. Затова въпросът на вашата читателка наистина е актуален.

– Кои са основните лечебни методи при варикозата, или както сме свикнали да я наричаме -разширени вени?
– Разширените вени могат да се лекуват радикално или да се предприемат мерки, които само да облекчат симптомите, без да се отстраняват самите разширени вени. Допреди няколко години основен метод за радикално лечение беше т.нар. стрипинг. При него чрез операция с обща упойка или анестезия от кръста надолу, голямата подкожна вена се изтегля чрез специално жило, а страничните клонове на вената се премахват чрез множество разрези. От 10 години насам като златен стандарт в лечението на разширените вени се наложиха т.нар. термоаблационни техники. Това са лазерната и радиофреквентната аблация. Те са минимално инвазивни техники, при които под местна упойка чрез пункция на голямата подкожна вена се въвежда специален катетър, с който стената на вената се изгаря отвътре. Страничните клонове се обработват допълнително чрез склеротерапия или микрофлебектомия. По този начин разширените вени се премахват радикално по възможно най-безболезнен начин. Той дава много по-добър козметичен резултат със запазване на нормалния начин на живот още на следващия ден.

– Да ви помоля да припомним за нашите читатели същността на склеротерапията?
– Склеротерапията е метод, при който в разширените вени с помощта на тънка игла се вкарва специално лекарство под формата на пяна или течност. То

предизвиква слепване на стените на вените

и тяхното изключване от кръвообращението. Този метод може да се използва при част от пациентите, след като си направят предварително доплерово изследване. По отношение на профилактиката след такава манипулация мога да кажа, че тя се постига с носене на еластични чорапи и чорапогащи. Значително облекчаване на оплакванията може да се постигне и с приемане на венотоничните медикаменти, особено през горещите месеци.

– А какво ще кажете за лазерната аблация, крие ли някакви рискове и усложнения?
– Ефективността от лазерната и радиофреквентната аблация е 95-99%. Възможно е няколко години след подобно лечение да се появят нови разширени вени, които обаче са с малък калибър и могат да се третират само чрез склеротерапия. Разбира се, нужни са профилактични прегледи, които се провеждат през няколко години и позволяват поддържането на краката в добро състояние възможно най-дълго време. Ако вените не се лекуват радикално, с годините те стават все по-големи и по-големи, и с всяко следващо лято оплакванията се засилват. Колкото са по-големи варикозните възли, толкова е по-голяма вероятността от развитие на усложнения. Извършени по правилата на добрата медицинска практика от добре обучен екип с използването на доплеров контрол, новите методи дават много по-нисък ръст от усложнения в сравнение със старите оперативни техники. А използването само на местна упойка елиминира възможните усложнения от общата и спиналната анестезия.

– Ще обясните ли каква е разликата между повърхностен тромбофлебит и флеботромбоза?
– Повърхностният тромбофлебит и флеботромбозата са сериозни усложнения на варикозата. И ако не се лекуват веднага и радикално, могат да доведат до животозастрашаващи усложнения. Когато в лумена на дълбоките вени се образува тромб, тогава говорим за флеботромбоза.

Ако се появи оток на крайника,

който не спада след почивка през нощта, е необходима спешна консултация със съдов хирург или ангиолог. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-пълно е възстановяването. При неправилно лечение част от образувания тромб може да се откъсне и с кръвния ток да стигне до сърцето и белия дроб. Това е животозастрашаващо състояние, наречено белодробна тромбоемболия. При повърхностния тромбофлебит, възникнал във вече разширени вени, се образуват тромби и се развива възпалителен процес. При опипване възпалената вена е уплътнена и болезнена. Кожата върху нея е зачервена. Особено опасни са тромбофлебитите в горната половина на бедрото. Лечението е медикаментозно с нестероидни противовъзпалителни средства. Честите повърхностни тромбофлебити са показание за радикално лечение.

Яна БОЯДЖИЕВА