Овесени ядки

16
Добави коментар
kozmo
kozmo

Вече се появи и у нас книгата „Чудото на овесените трици“ от д-р Пиер Дюкан. Знаменитият диетолог препоръчва на всеки етап от твърде коментираната му диета да се консумират овесени трици.
Според него овесените трици намаляват холестерола, имат превенции срещу сърдечносъдови заболявания, рак на дебелото черво, подходящи са при  диабетно болни хора. Самият д-р Пиер Дюкан ги определя като „чудо“: „Овесените трици са чудотворна храна. И действието им, силата им контрастират със скромния им вид и незначителната им цена.”
Нашият народ също отдавна знае ролята на овеса и продуктите от него и не случайно в недалечното минало на малките бебета са се давали преди всичко овесени каши, а и днес те са част от менюто на подрастващите. Причините за това се коренят в някои специфични качества на овеса.
Овесът е богат на:  нишесте, белтъчини, витамини от групата В, мазнини, захари, свободни аминокиселини, сапонини, флавоноиди, фитанови киселини, ферменти.
Овесени ядки
Овесените ядки са изключително пълноценна зърнена храна, богата на белтъчини, мазнини, въглехидрати, фибри, витамини и минерални соли. Те са полезни, защото регулират обмяната на веществата, повишават жизнения тонус на организма, успешно подсилват имунната система. Лесно усвоими са от човешкия организъм. Подходящи са за всяка възраст поради  високо си съдържание на хранителни влакнини – фибри. Това ги превръща неотменна част от храненето на всеки, който трябва да пази диета с цел понижаване нивото на холестерол в кръвта.
Енергийната стойност на 100 г сварени ядки е 394kcal
В 100 грама цели овесени ядки, които са по-груби, е налично следното количество важни за организма вещества:
1. Белтъчини – 13.0 г
2. Мазнини – 7.5 г
3. Въглехидрати – 66.0 г
4. Целулоза – 1.7 г
5. Калий – 360 мг
6. Калций – 23 мг
7. Магнезий – 119 мг
8. Фосфор – 221 мг