10-те най-иновативни града в Европа

2
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Класирането на градовете е на база Global Index, който показва способностите на страните да осигурят просперитет за своите граждани.

1. Виена, Австрия Един от най-значимите фактори за положителното развитие на Виена през последните десетилетия е функцията й на икономически център за пазарите на Централна и Източна Европа. Над 300 международни концерни са се установили в града, което е ключов фактор Виена да бъде най-големия икономически и културен център в Европа.

2. Париж, Франция Париж е един от икономически най-мощните градове  в света, не само в Европа. Важни особености на икономиката на града са силното влияние на големите френски банки и на транснационалните компании, както и високият дял на държавния сектор.

3. Мюнхен, Германия Икономиката на Германия е най-голямата икономика в Европа, макар в днешната класация Мюнхен да заема 3-то място. Градът е известен като чист, подреден с висок жизнен стандарт, където населението се радва на редица социални придобивки.

4. Лондон, Великобритания Лондон е най-големият метрополис с най-голямата фондова борса в Европейския съюз. Градът е един от световните финансови центрове в света и повечето  от половината Топ 100 от Топ 500 компании в Европа са със седалище в Лондон.

5. Копенхаген, Дания Копенхаген е икономическият и финансов център на Дания и един от градовете с най-добра инфраструктура в Европа. Старите барокови сгради „съжителстват“ безпроблемно е новите модерни архитектурни хрумвания, както и всякакви иновации в различните сфери на дейност.

6. Амстердам, Холандия Амстердам  е главният център на държавата  и има разнообразна промишленост – автомобили, самолети, кораби, електротехника, химикали, лекарства, полиграфически артикули, модна конфекция, шлифовани диаманти, както и хранителни продукти и други, което го подрежда на 6-то място в класацията за най-иновативните градове в Европа.

7. Берлин, Германия

Берлин е един от основните икономически центрове на Германия. Добиващите широка популярност фестивали, съвременната архитектура и авангардното изкуство печелят международна репутация на града.

8. Франкфурт, Германия Градът е определян като икономическа столица на Германия, което безспорно го прави един модерен, оживен и колоритен град. Като икономическа столица на страната, в него се намират седалищата на Европейската централна банка и Франкфуртската външнотърговска банка. А небостъргачите, концентрирани в централната част на града, са му заложили  прякорът „Майнхатън“.

9. Стокхолм, Швеция Стокхолм е най-големия икономически център в страната и първи по брой на населението в Швеция и. В града са разположени шведското правителство и шведският парламент.

10. Лион, Франция Градът е вторият след Париж най-развит икономически център, където всякакви иновации са на почит.

Етикети:

най-иновативни градове |