Цветанов раздавал апартаменти на прокурори

19
Добави коментар

/Поглед.инфо/ Лично Цветан Цветанов уредил по-добро жилище на зам. главния прокурор Ася Петрова по нейно настояване.

Зам.-главният прокурор Ася Петрова, която е един от любимите и сочени за пример обвинители от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, живее във ведомствено жилище на МВР, прехвърлено на Министерството на правосъдието, съобщи сайтът „Съдебни репортажи“. Имотът е бил поискан от правосъдното ведомство по официален ред от областната управа на София пет дни след като главният прокурор Сотир Цацаров встъпи в длъжност (на 10 януари т. г.), когато обяви и заместниците си, сред които бе и шуменската прокурорка Петрова.

. От Върховната прокуратура потвърдиха пред ПИК, че е поискана и предоставена информация по този случай по Закона за достъп до обществена информация. Потърсихме г-жа Ася Петрова за коментар, но тя не вдигаше телефона си.

След като тя е обявена за негов заместник, Цацаров задейства процедурата за настаняването й в София. Бившият окръжен обвинител на Шумен обаче не харесала предложения имот и това наложило да се търси „алтернатива”. По неофициална информация от източници във Върховна касационна прокуратура главният прокурор уведомил за проблема бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и съвсем скоро жилищните неволи на Ася Петрова били решени.

По това време МП изпитва недостиг на ведомствени апартаменти, твърдят официално оттам. Другият заместник на Цацаров – бившата говорителка на Апелативната прокуратура в Пловдив Пенка Богданова, която до този момент също не живее в София, е настанена именно в жилище на правосъдното министерство без възражения за състоянието му и без да се налага съдействието на МВР.

Натовареният да следи за законността на изборите зам.-главен прокурор Ася Петрова е получила право да ползва вече одобренoто от нея ведомствено жилище на 7 февруари, а заповедта за настаняване е с дата 11 февруари. А на 25 февруари Ася Петрова сключва договор за наем с правосъдното министерство. Ася Петрова обясни, че не знае чие е било наетото от нея жилище преди да й бъде предоставено, тъй като договорът, който е сключила, е с Министерството на правосъдието.

Кариерата на Петрова се разви шеметно след избора на новия главен прокурор Сотир Цацаров. Въпреки че бившият шеф на Окръжния съд в Пловдив няма как да има преки впечатления от работата на прокурора от Шумен, тъй като двамата не работят в един и същ съдебен район, Цацаров я взе в екипа си още преди да е работил и един ден в новата си професия на прокурор. На първата си пресконференция главният прокурор категорично отрече назначението да е плод на лобиране от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов. На професионалното израстване на Ася Петрова могат да завидят повечето магистрати – от окръжно ниво обвинителят „скача” направо във ВКП без конкурс и без да е бил апелативен прокурор.

На 18 март главният прокурор Сотир Цацаров, служебният министър на вътрешните работи Петя Първанова и председателят на ДАНС Константин Казаков подписват съвместна заповед, с която се определят всички мерки за законността при провеждането на изборите. Именно тогава става ясно, че заместникът на Цацаров – Ася Петрова ще оглави националното междуведомствено звено за изборите. Според подписаната инструкция СРС-та, използвани за разкриване на изборни нарушения ще се искат само от прокуратурата, а не от МВР и ДАНС, като гаранция срещу злоупотреби.

Любопитен факт е, че според публикация във в. „Труд“ от лятото на 2012 г., Петрова е получила и друг бонус от вътрешния министър, макар че трябва да е независим магистрат и да не приема подаръци – пистолет – награда за приноса й в противодействието на престъпността.

Името на Ася Петрова се свързва предимно с процеса срещу т.нар. група за поръчкови убийства „Килърите”, което нееднократно е давано за пример от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов като пример за борбата на правителството на ГЕРБ срещу организираната престъпност. Подсъдимите в процеса пък регулярно получаваха „присъдите” си в изявленията на бившия вицепремиер по медиите. Делото приключи с три доживотни присъди на първа инстанция в Шуменския окръжен съд, а Ася Петрова бе наблюдаващ прокурор. Заради, което получи и високата оценка на Цветанов, който възкликна „Дай Боже да има повече такива прокурори“.

В края на мината година Ася Петрова придружи Цветан Цветанов на близо три-седмично посещение в САЩ. Според обясненията на бившия вътрешен министър причината била, че в Брюксел наблюдавали стриктно делото „Килърите”.

Особеностите на кариерното развитие на Петрова в мандата на ГЕРБ поставят въпроса дали заместник-главният прокурор натоварен с разследването на изборните престъпления, е равноотдалечен от всички политически партии, които ще участват в парламентарния вот и дали неколкократното фаворизиране на Ася Петрова от бившия вътрешен министър чрез жестове на внимание и подаръци не е породило у нея чувство на благодарност.

Източник: ПИК

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели