Японската икономика показва признаци на възстановяване

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Агресивната парична политика на правителството на Шинзо Абе изглежда дава плодове, след като Япония отчете по-силен от очакваното икономически ръст през първото тримесечие. Брутният вътрешен продукт (БВП) на третата най-голяма икономика в света е нараснал с 0.9% спрямо предишното тримесечие, а на годишна база увеличението е 3.5%. Това е най-доброто постижение от година насам и надминава ръста от 1% за четвъртото тримесечие на 2012 г., когато страната излезе от шестмесечна рецесия. Потребителските разходи, които съставляват около 60% от БВП, имат основна заслуга за повишението.

„Ръстът на потреблението е наистина силен, а износът е по-добър от очакваното. Оживлението на капиталовите пазари и очакванията за увеличение на заплащането са двигател за потреблението“, коментира пред Reuters Хироаки Муто, старши икономист в Sumitomo Mitsui Asset Management.

Първи доказателства

Статистиката, която обхваща първото пълно тримесечие, откакто Абе пое управлението през декември, се разглежда като първото безспорно доказателство за успеха на плана му за възстановяване на икономиката. Солидните данни не само потвърждават целесъобразността на стратегията му за прекъсване на дефлационния цикъл, но и трябва да му помогнат да затвърди властта си при изборите за горна камара за парламента през юли. Победа тогава ще даде на Либерал-демократичната партия контрол и над двете камари.

Растежът през първото тримесечие все пак отразява основно психологическия ефект от подобрените очаквания на финансовите пазари и домакинствата за последствията от правителствените мерки. Абе се надява да изведе икономиката от продължилия две десетилетия застой чрез съчетание от безпрецедентни парични стимули, извънредни бюджетни разходи и други мерки за подпомагане на растежа. Анализаторите очакват през идните месеци тези усилия да започнат да се изплащат.

Експертите все пак отбелязват, че капиталовите инвестиции са продължили да се свиват за пето поредно тримесечие, но очакват подобреният бизнес климат и ползите от отслабената йена в крайна сметка да обърнат тенденцията. Прогнозите бяха за ръст на корпоративните вложения с 0.7%, но вместо това има спад със същия процент. Частното потребление се е увеличило с 0.9%, отчитайки ръст за второ поредно тримесечие. Износът е допринесъл с 0.4 на сто за повишението на БВП, след като беше подпомогнат от поевтиняването на местната валута до четири и половина годишно дъно.

Основен момент в плана на Абе е инжектирането на 1.4 трлн. долара в икономиката до края на следващата година. Централната банка удвои покупките на държавен дълг, което обезцени йената, а акциите на Токийската борса поскъпнаха със 70% спрямо миналия ноември. Потенциални рискове

Пред успеха на правителствените мерки обаче лежат редица рискове. Намаляващото и застаряващо население на страната представлява сериозно предизвикателство пред опитите да се постигне допълнителен растеж в развитата японска икономика. Потребителските разходи могат да бъдат затруднени от нарастване на цените на енергията и вносните стоки. Основен рисков фактор остава несигурната ситуация в глобален мащаб, която наскоро бе подчертана от слабите данни от САЩ и Китай – двата основни външни пазара за Япония. Анализаторите обръщат внимание и на растящите лихви по държавните облигации, което може да доведе до проблеми с правителствения дълг, чийто обем вече надвишава двойно този на икономиката.