Разкрития в „Добро утро, България” по ТВ7 за охраната на Борисов и Цветанов

2
Добави коментар

Водещ: При мен е Николай Марков, той е бивш служител на НСО. България е хубава страна, каза Бойко Никифоров и заслужава хубави управници. Само че, тези управници, хубави или лоши, някой трябва да ги пази, и това е НСО. Господин Марков, защо след като вече не са във властта Борисов и Цветанов, те ползват екип за охрана от НСО и патрулни автомобили, и то не един, от Министерство на вътрешните работи?

Николай Марков: Случаят с господин Борисов и господин Цветанов са различни. Господин Борисов ползва такъв, като една година има право да ползва, след като е бил министър-председател, до една година. А господин Цветанов, охраната му е приета на засекретено заседание на МС три дни преди Министерският съвет да сдаде властта на следващо правителство. Естествено, нито един журналист не получи достъп до това, кое е касаело това Цветан Цветанов да е с такива мерки. Лично за мен се ползва представителността на Националната служба за охрана, за да се внуши на хората, че става въпрос за държавни мъже, които все още управляват държавата. Защото, освен охранителна функция, която е основната за работа на тези служби, те имат и представителна функция.

Водещ: Добре, вижте, Първанов сдаде властта, Петър Стоянов също, но те останаха с по един шофьор-бодигард от НС и с по един автомобил. Борисов също сдаде властта… Станишев го гледам онзи ден, беше с едно старо BMW, продънено и с един шофьор, докато Борисов се движи с два автомобила, които са само около него, единият от които брониран, с кохорта от гардове, натоварени в различни автомобили. Защо такава степен на охрана?

Николай Марков: Засилените мерки за сигурност не е класическата схема за охрана. Засилените мерки се взимат на комисия. Тази комисия е от главния секретар на МВР, началника на НСО, и донякъде сведенията, които получават от ДАНС. Лично за мен, основата на охраната когато тя е засилена, тя основната и функция е да внушава…

Водещ: Да бъде кохорта?

Николай Марков: Да, да внушава. Сега, доколко тези неща, заради което е направен такъв тип охрана са реални и доколко са измислени, за да внушават на гражданите управленческият модел, който ще продължи… Защото в крайна сметка, вие разбирате едно време, спомняте ли си Тодор Живков, когато ходеше по градовете, ходеше с едни „Чайки”, огромни, които никой не беше виждал, и в момента, в който влязат тези огромни автомобили, лъскави, майките водеха децата за да ги видят…

Водещ: Като извънземни.

Николай Марков: Да, точно така.

Водещ: Добре де, но не може да играеш мач и да има снайперисти, които да те пазят. Това е недопустимо.

Николай Марков: Допустимо е.

Водещ: Добре, колко струва това нещо, като охрана? Колко плаща данъкоплатеца за това, да внушава още господин Борисов, че управлява държавата, че е човекът на властта, че е държавният мъж?

Николай Марков: Сумите неслучайно… Понеже НСО все още се управлява от архаични наредби, които са още от времето на УБО, и сега там всичко е секретно, дори горивата колко ползват, какви ползват, всичко е секретно там. Дори в крайна сметка и служителите не знаят много неща, защото те са топ секретни, макар че не би трябвало да бъде така, според мен поне. На този етап, моята преценка от това което съм бил служител е, че охраната е изключително скъпо нещо, но тя не е само тази, видимата част. Тоест, охраната не представлява това, което виждат само хората. Има и невидима част охраната, която е три пъти по-голяма. Например, във всяко населено място, когато се отиде, има авангард. Той не се вижда този авангард, една част е видима, една част невидима. Има служители на Криминална полиция, които се ангажират в случая, минимум пет на брой, се ангажират. Има служители на ДАНС, които също се ангажират. Има служители на КАТ, които се разставят по улиците. Ако се сметне целият ангажимент на всички хора, става въпрос за сума, която е огромна.

Водещ: Едно посещение колко струва? Примерно, отива Борисов…, да речем хайде в Перник?

Николай Марков: Не по-малко от 20 хиляди лева.

Водещ: Едно такова посещение?

Николай Марков: Да.

Водещ: А, забелязаха мои колеги журналисти, а пък и аз самият, лица от НСО, които са сред протестиращите?

Николай Марков: Имаше такива случаи, аз забелязах…

Водещ: Или концерт на ГЕРБ, в първите редове, половината са симпатизанти на „Комиците” или на ГЕРБ, другата половина са служители на НСО?

Николай Марков: Това, което е моята информация, и което знам, е че всичко това е съгласувано с Бойко Борисов лично.

Водещ: Тоест, той знае, че гардове на НСО са сред протестиращите?

Николай Марков: Да.

Водещ: С каква цел го е правил? С цел да ги овладее, или да може той да яхне протеста ли?

Николай Марков: В случая НСО се ползва не по предназначение. Това могат да го вършат и хора, които са от полицията и които това им е работата. Но, наистина, НСО всеки искаше да я превърне и я превърнаха в лична гвардия негова. Това са като някакви служители, които спазват някаква негласна омерта и целта на тези внедрявания на хора, на служители от НСО в тълпата е с цел да се знае – има ли организация в тази тълпа, кой я прави тази организация, кой ги ръководи… И това нещо, без да се пречупва през определени нива в МВР или в други служби, да отива пряко към поръчителя.

Водещ: Последен въпрос. Трябва ли да бъде отворена тази черна кутия НСО, и да не се стига повече до такива извращения, да се превръщат в преторианска гвардия на който и да е било управленец оттук нататък, независимо как се казва, от каква партия е, ляв ли е, десен ли е, Орешарски ли е, Цветанов ли е…? Как да не се стига повече до това, наистина извращение, което потриса хората, обикновения човек? Защото ние плащаме в края на краищата тази охрана, аз и вие, и хората, които сега гледат телевизия, и хората, които работят около нас?

Николай Марков: Тя трябва да бъде отворена така, както на сайта на ЦРУ всеки може да види цялата дейност на ЦРУ, която е публична, освен методите, които ползват за противодействие на нещата, които вършат. Но, Националната служба за охрана не може да бъде отворена и аз не съм оптимист към това, че тя ще бъде отворена, защото…

Водещ: Поне малко човечност, поне малко разбиране към бита на хората. Не може да отидеш със сто човека авангард и с преторианска гвардия там, където човек не може да си плати сметките, и ще му вземат апартамента всеки момент… Ето, децата нямат обувки…

Николай Марков: Въпросът е, че политиците искат да ползват тази система по този начин.

Водещ: Тоест, на тях им харесва?

Николай Марков: Точно така.

Водещ: Добре, благодаря. Николай Марков, служител на НСО дългогодишен, който е известен с това, че критикува начина по който в България службите и НСО се използват от политиците в лична изгода. Това беше „Гореща точка” тази сутрин.

ТВ7, „Добро утро, България”

Източник: Кросс

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели