Бизнес? Това пък какво е?

42
Добави коментар
Bat_Tony
Bat_Tony

Преди да напиша в Google “Какво е бизнес?” смятах, че ще бъда затрупан от информация и различни мнения.

Останах, меко казано, учуден!

Нито една статия по въпроса – освен резултат от уикипедия и български тълковен речник. Стана ми интересно и реших да навляза в дълбоките води на тази тема и да се опитам накратко да  си отговоря на този въпрос.

След дълго „скитане” в интернет пространството, ровене по книгите и опит за напрягане на мозъчните клетки стигнах до три (лично за мен) много интересни заключения.

Преди да ги споделя с вас и да ви кажа защо мисля така, нека се впуснем в едно кратко пътешествие назад във времето…

Кратка история на икономическата мисъл, политологията … и бизнесът.

Най-ранната проява на икономическа мисъл и политологични знания може да се открие в историята на страните от древния Изток.

На икономическа мисъл – в древноегипетските папируси, каменните клинописи на законите на цар Хамурапи и в древноиндийските „Веди”.

На политологични знания – в древноиндийският трактат „Артхашастра”, който е превеждан като ”Наука за политологията”.

Едни от първите опити за теоретичен анализ на икономическата мисъл и възникването на термина политика, могат да се намерят в произведенията на великите гръцки мислители Ксенофонт, Платон и Аристотел.

Бизнесът в този период не съществува като понятие. Хората са правили бизнес, без да използват този „модерен” за тяхното време термин.

И двете науки – икономикс и политология, изминават дългия път на развитието на човечеството – от античността, през средновековието, до модерното капиталистическо общество. Като през този дълъг преход и двете дисциплини са преминали през много и различни течения и интерпретации.

Думата бизнес идва от английски и означава да бъдеш зает , идващо от being busy (business).

Като дисциплина „Историята на бизнеса” е част от дисциплината „Икономическа история”. Въведена е през 1927 година от американският преподавател Norman Scott Brien Gras, професор в Harvard University Graduate School of Business Administration. Като по този начин университетът успява да стане №1 в бизнес обучението, да  изгради традиции и да стане притежател на най-богатата библиотека в тази област.

След това много кратко, но интересно пътешествие, дойде време да споделя моето виждане за бизнеса.

През 2013 година Бизнес = Икономика = Политика

Икономиксът е наука, която търси начини за най-ефективно производство на блага, поради ограничеността на ресурсите и неограничеността на потребностите на обществото. Бизнесът се опитва да разреши абсолютно същия проблем. Не може ли определението за бизнес да изглежда по абсолютно същия начин:

Бизнесът – това е наука , която търси начини за най-ефективно производство на блага, поради ограничеността на ресурсите и неограничеността на потребностите на обществото.

Аз смятам, че може.

Политиката е наука за това, как да се управлява една държава.

Все повече мнения се изказват, че държавата трябва да се управлява като една голяма компания. Тогава, защо да не може да се сложи знак равно между бизнеса и политиката?

Посочете ми колко от днешните политици в действителност са изучавали политология. Повечето от тях са видни бизнесмени и нямат особени познания по политикономия, политология или както искате да го наречем. Значи определението за бизнес може да  изглежда и по следният начин:

Бизнесът – това е наука за това, как да се управлява една държава.

През 2013 година Бизнес = Икономика + Политика

Бизнесът е съвкупност от икономически и политически решения, правилното прилагане на които, водят до генериране на печалба – независимо от моментната политическа и икономическа ситуация.

На мен ми звучи доста добре. На вас също, нали?

Бизнесът това сме ние
Бизнесът. Това сме НИЕ!

Каквото и да си говорим или пишем за това „Какво е бизнес?” , никога няма да можем да изчерпаме напълно тази тема. За всеки човек бизнесът е нещо различно. Всеки индивид вижда, усеща и прави нещата по свой собствен начин. Ако на 10 човека им дадем да управляват един и същи бизнес, дори той да има готов бизнес модел, всеки ще върши нещата по различен начин. Всеки ще допусне различни грешки. И това е нормално, та нали всички ние сме различни. Бизнесът на всеки човек е изцяло отражение на самия него. На неговите вътрешни убеждения и представи за това – КАКВО Е БИЗНЕС?…