С деца на море

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Дългоочакваната лятна ваканция за най-малките ученици настъпи. Някои семейства започват да планират почивката си, а други вече стягат куфарите. Юни месец е подходящ за летуване на море и с по-малки деца, тъй като не е прекалено горещо. Хлапетата са най-нетърпеливите пасажери, затова ги включете в приготовленията за пътуването. За тях е истинско забавление да участват в събирането на багажа. Нека най-напред направят списък с лични дрехи и вещи, които искат да вземат. Обяснете, че няма място за всички настолни игри плюс федербал, фризби, топка и скуап. Затова трябва да изберат само най-любимите. Възможно е по време на почивката да има дъждовни дни, които ще ви попречат да отидете на плаж – пъхнете някой интересен филм в куфара и помислете за други алтернативни занимания. Не забравяйте да вземете медикаменти против главоболие, спазми в корема, висока температура и неразположения по време на пътуване. Ако децата страдат от хранителни алергии, желателно е да се запасите с диетични храни.

„Въоръжете“ се с чадър, шапки и слънцезащитен продукт с висок фактор, когато тръгвате на плаж. Носете и дезинфекциращи кърпички или гелове. С тях детето може да почиства ръцете си особено преди да хапне нещо. Не разчитайте на закуските, които се предлагат на плажа. И дори на крайбрежните заведения – менюто обикновено се състои от пържени картофи и риба, които често причиняват болки в стомаха заради многократно използваното олио. По-добре пригответе нещо любимо на детето, сложете го в кутия, като добавите свеж зеленчук и плод. Трябва да имате и достатъчно вода подръка, защото децата лесно се обезводняват в топлото време. По възможност избягвайте соковете и газираните напитки.

Някои деца трудно излизат от морето – когато се случи, използвайте момента отново да ги намажете с крем. Други гледат враждебно голямата вода и не желаят да я доближат. Проявете търпение, докато детето се адаптира и свикне с новата среда. Не го карайте насила да влиза в морето, изчакайте, докато само поиска.

В игрите с пясък могат да участват и децата, и възрастните – постройте замъци на брега, прокопайте тунели. Всякакви пластмасови формички, кофички и лопатки ще са ви от полза. Рисуването с пръчка върху мокрия пясък или писането на послания също е интересно занимание. Ако сте в компания с други семейства, организирайте детски състезания. Например за най-бързо цопване в морето. За най-малките осигурете пояси.

След като се приберете от плаж, проверявайте децата за кърлежи – оглеждайте добре сгъвките на коленете, лактите, слабините, врата и зад ушите. Откриете ли неканен гост, веднага идете на лекар.

Автор: ТАТЯНА ЕНЕВА, „Всичко за семейството“

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти