Разширени вени

5
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 1254 пъти | добавена на 12.06.2013 г.

Варикозната болест в последните няколко години се подмладява и става доста разпространена. Преди това тя е смятана за болест на възрастните хора. В момента не е така. Дори и младите 20-25 годишни мъже и жени са податливи на това заболяване. Причините могат да бъдат много различни. Но най-вероятно – липсата на физически упражнения. Въпреки това, има начини да си помогнете сами.

Според лекарите, флеболози (така наречените експерти по разширени вени), самодиагностиката е първата и най-ефективна стъпка в борбата срещу този сериозен проблем. И не подценявайте нейната степен. От разширени вени много бързо се стига до смъртоносния тромбофлебит. Затова флеболозите съветват: след като сте открили признаците на развитие на болестта, вземете НЕЗАБАВНИ мерки. И след това е важно да не се обърка диагнозата. Ако вашият оток е придружен от съдова мрежа или характерните „звездички“, може с почти стопроцентова сигурност да се диагностицира варикозна болест и да се действа спешно.

В зависимост от произхода и методите за борба с отоците, те се класифицират: причинени от разширени вени, и които са следствие от сърдечно или бъбречно заболяване. Докато в първия случай в долните крайници има венозен застой кръв, то във втория се натрупва излишна течност. Така че трябва да се подчертае особено – диуретиците са добри само когато отока се появява в резултат на бъбречно или сърдечно-съдово заболяване. Срещу оток от застой на венозна кръв те няма да помогнат.

Комплексната терапия (венотоники, мехлеми, гелове) и физиотерапия (всекидневни контрастни душове и дълги разходки пеша с удобно темпо), както и специална гимнастика (упражнения с повдигане на пръсти) дава отлични резултати.

Въпреки това, повечето от нас се ограничават до мехлеми и гелове, които са само временно облекчаване на болезнените симптоми, но не решават основния проблем – не се подобрява състоянието на стените на вените и не допринася за нормализиране на кръвообращението. Фактът, че основният ефект от външни фактори (мехлеми, гелове ) е само козметично охлаждане, тъй като през кожата, техните активни вещества проникват в много малки количества.

За постигане на максимални и бързи резултати основните лекарства и местни средства трябва да се съчетават с вътрешна поддръжка на вените. Това може да се осигури с флавоноидите – диосмин и хесперидин – дълго и положително се комбинират с активните вещества. Те първо са били изолирани от цитрусови плодове преди около двадесет години. И последно на тяхна основа се появява ново лекарство, което предотвратява разширяването на стените на кръвоносните съдове, подобрява микроциркулацията и по този начин помага за премахване на подуване и тежест в краката.

ПОБЕДА НАД ВАРИКОЗАТА

Варикозата в наше време е активна, както никога до сега. Според данни на Международния съюз на флеголозите, различни форми на венозна болест на долните крайници засяга повече от половината от населението в развитите страни. СЗО включи венозната болест към числото на глобалните медицински проблеми, наред със сърдечно-съдовите заболявания и диабет.

Като правило, ние се обръщаме към лекар само когато заболяването се проявява. Много хора забравят за превенцията, а не трябва. В крайна сметка, тези, които все още не са изправени пред проблема разширени вени – превантивните мерки ще предотвратят заболяването. А за тези, които са имали нещастието да се запознаят с болестта -своевременно започване на лечение за предотвратяване на развитието и усложнения. И най-важното – не забравяйте, че разширените вени са хронично заболяване, което неможе да се излекува но може просто да се спре.

Основна превантивна мярка е движението. След продължителен период от време, когато сме били в неподвижно положение, поради недостатъчната работа на мускулите на прасеца и мускулите на стъпалото, води до отслабване на съдовия тонус и застой на кръв. И ако преди към рисковата група попадаха само представители на „стоящи“ професии (лекари, бръснари, учители, шофьори и пр). След това с въвеждането на компютрите в живота ни идва на преден план липсата на движение и дългите заседявания. Лекарите вече дори използват специален термин „компютърни варикози.“ Липсата на физическа активност се превърща в бич на ХХI век. Благодарение на заседналия начин на живот, дори не е необходимо да бъдат хора с наднормено тегло, което също допринася за развитието на разширени вени на долните крайници. Така, че ако имате склонност към разширени вени, трябва да контролирате теглото си.

Също така, може да попречи и активния начин на живот. Пътуване с такси и автомобил на къси разстояния, вместо предпочитание за ходене пеша. И вместо с асансьора поне веднъж дневно използвайте стълбите за да стигнете до вашия дом или офис. Бъдете по-активни, когато нямате време за тренировки, карайте колело, отидете на басейн. Плуването е най-добрият начин за предотвратяване на разширени вени. Този спорт тонизира кръвоносните съдове, стимулира циркулацията на кръвта в краката. И преди да започнете фитнес, попитайте Вашия лекар и треньор какви упражнения не ви е позволено и ще допринесат за развитието на разширени вени.

Обърнете внимание на обувките си. Откажете се от тесните обувки с високи токчета. С такава обувка стъпалото е в изправено положение, в резултат се нарушава храненето на малките съдове на пръстите на краката, възниква венозен застой, подуване на глезените и прасците. Най-добрият вариант – удобни обувки с ток не по-висока от 4 см.

Любителите на екзотичния тен, да се откажат от редовни посещения в солариум и продължително излагане на слънце. Ултравиолетовите лъчи намаляват еластичността на тъканите и стените на вените, а това води до разширени вени.

Също толкова важно за предотвратяване на разширени вени, има грижата за краката. Контрастен душ, приключващ на студено и масаж на краката.

Добра профилактика на разширени вени се явява компресиония трикотаж. Специални чорапи, чорапогащи, които могат да увеличат притока на кръв във вените и възстановяване на изходящ поток от вените на долните крайници. Неговият избор трябва да се извършва при стриктно спазване на специални таблици.

Можете да използвате външни средства – различни мехлеми и гелове, те са приятни за охлаждане на кожата, но също така имат и известен терапевтичен ефект.

Специално място в профилактиката и лечението на разширени вени е да се вземат специални лекарства, които укрепват и защитават венозната стена. Лекарите препоръчват приемането на такитежест в кракатава средства на всички пациенти с венозни проблеми, независимо от стадия на заболяването. Добри венотоници са растителни вещества – с биофлавоноидите – диосмин хесперидин. Включени в лекарствено вещество, те подобряват микроциркулацията и венозния дренаж, премахват отока, чувство на тежест в краката, облекчават болката. Венотоници се вземат за два месеца два пъти годишно.

Етикети

резширени вени, вена, варикозна болест, флаваноиди, терапия, диосми, хесперидин, СЗО, варикоза, венотонични средства, венотоници ,