ЗАГОВОРИ В СЯНКАТА | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

ЗАГОВОРИ В СЯНКАТА
Защо ли президентът Плевнелиев погази Закона за КСНС?

21 Юни 2013 14:00
1

принтирай

|

текст

Може би Сидеров и Борисов са се наговорили някъде тайно – така да станат за смях в един и същ ден, че да блеснат в новините, да засенчат опоненти и съперници, както и да развеселят протестиращия народ.

Може би преди вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) съвместно са режисирали ефектна размяна на свойствените си роли – Сидеров да изпълни дълъг речитатив и хватки от бойните изкуства (виж на стр. 2-3), а пък Борисов да разобличи пъклен заговор.

Може би е уточнено също Сидеров да поеме гневливостта, а Борисов да е само гордо обиден – стойка, която той ловко поддържа след изборите от 12 май. И лидерът на ГЕРБ сърдит напусна КСНС. Е, после се разбра, че това неговото не било сръдня,  ами бързал за летището. Но карай, стига да е весело.

Що се отнася до пъкления заговор, не му се получи много оригинално – щели били да го убиват. Това Борисов от години го повтаря, но нищо – върши работа и още как, щом целта е да стане за посмешище.

Може би Станишев и Местан са се разбрали някъде на тихо и тъмно: „Ако при президента ония, с които делим 42-рото народно събрание, тръгнат да се излагат – оставяме ги да си се излагат на воля. Белким се позабрави какво се бяхме наговорили преди седмица и как с един замах изкарахме хората на улиците…“

Речено-сторено. Тандемът Станишев-Местан обгърна в хладнокръвно сеирджийство подскоците на атакисткия лидер.

Дали пък и президентът Плевнелиев не се е наговорил с някого секретно, за да прегази закона, показвайки публично въпросните сеири.

Само че в президентството на Република България очакваме да виждаме мъже с лично и национално достойнство, хора, уважаващи институциите на страната. А такива хора нито се фръцкат като истерички, нито мижитурски мигат, ако избухне скандал.

Как така поникна вчерашното недостойно зрелище? Нима е заради проклетия един глас – където и да се крие той – на който висят всички бъдещи политически развития? Ако е така, защо този глас не подтиква политическите лидери към предпазливост, сериозно поведение и демонстрация на разум и отговорност?

Нервите са си нерви, но дайте да си припомним член 3 от Закона за КСНС:

„Консултативният съвет за национална сигурност обсъжда въпроси, свързани с:

1. външната и вътрешната политика на страната във връзка с националната сигурност;

2. гарантирането на гражданския мир, обществения ред, правата и интересите на българските граждани;

3. действията по пресичане или предотвратяване на възникнала опасност за националната сигурност.“

Да виждате тук едно, поне едно, макар и най-мъничко нещо, което да заслужава гаври и инфантилни номера от страна на водещи политици?

(в. Преса, печатно издание, брой 166 (517) от 21 юни 2013)

 

източник: в. Преса

Николай ГОЛЕМАНОВ

Тагове: Николай Големанов заговори Бойко Борисов КСНС Сергей Станишев Волен Сидеров