Глобалните цени на рибата са на рекордни стойности

1
Добави коментар

Глобалните цени на рибата скочиха до рекордни стойности, благодарение на растящия апетит на Китай за скъпи морски видове, от риба-тон до стриди и предвид ниския улов, пише Файненшъл таймс.

Индексът за глобалните цени на рибата на Организацията по храни и земеделие на ООН ФАО, индустриален стандарт, който следи цените на морски видове отглеждани във ферми и такива на свобода, отчете рекордна стойност през май, като бе с 15% над нивото си от май 2012 и задмина достигнатия през 2011 пик.

„В следващите месеци ограниченията при предлагането при няколко важни морски вида вероятно ще продължат да водят до рекордни стойности при цените на рибата“ – предупреждава базираната в Рим ФАО.

Промяната в хранителния режим на китайците вече доведе до ръст в цената на зърното и живата стока, а индексът подсказва, че подобен феномен е на път да се случи и при рибната индустрия, при която общият обем на търговията ще достигне 130 милиарда долара тази година.

Китай е най-големият световен производител на отглеждана в рибни ферми тилапия, сладководна бяла риба, но увеличава вноса и на други видове, като сьомга и миди.

Консумацията на стриди и миди в страната расте с по 20% годишно, по данни на ФАО, правейки Китай водещ пазар за скъпите морски видове и ограничавайки предлагането другаде.

Цените на стридите, които нараснаха повече от тройно през последните три години, ще нараснат допълнително през 2013, тъй като предлагането от Франция остава слабо, заради вирус, който унищожи младата популация в страната.

Ричард Хауърд, който е седмо поколение производител на стриди в Есекс, Англия, коментира: „Търсенето от Китай и Хонконг и глобалният дефицит доведе до ръст в цените“.

Урбанизацията и нашествието на веригите супермаркети допринасят за увеличаването на потреблението на риба на развиващите се пазари, като цяло, установяват от ФАО.

Оудън Лем, рибен експерт на организацията казва: „Разработването на продукти, сред които и готови блюда и чисти филета помага за ускоряването на консумацията на риба“.

Цената на рибата-тон, една от най-активно търгуваните риби, нарасна с 12% за последните 12 месеца, и достигна рекордна стойност, заради силното търсене от производителите на сашими и суши, както и от консервната индустрия. Това съвпадна с намаляването на улова.

Скаридата, друг активно търуван морски вид, поскъпна с 22% за последната година, тъй като предлагането бе засегнато от болести в Югоизточна Азия във фермите, както и в спад при „дивия“ улов.

Цените на сьомгата скочиха с 27%, но остават под историческия връх.

Разходите на рибните ферми остават много високи, тъй като индустрията се бори с рекордни цени на храната.

Цените на рибното брашно остават на рекордни стойности, заради спада в доставките на аншоа, използвани при производството на храната.

Етикети:
, , ,