При ечемик на окото, наложете топъл компрес!

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

При запушване на мастна жлеза в клепача се образува киста, а не ечемик!

Топлият компрес ще бъде по-ефикасен срещу инфекцията, ако го потопите в чай от невен. За да го приготвите, накиснете за 20 минути 2 ч.л. сушени цветове от билката в 2 чаши вряла вода и прецедете. Натопете мека кърпа и налагайте окото.

Ечемикът е болезнена подутина на клепача, подобна на пъпка. Появява се в резултат на инфекция, когато във фоликула на мигла попаднат замърсявания или мазнини. Засегнатото око непрестанно сълзи и създава усещането за наличие на чуждо тяло. В първите няколко дни подутината нараства и се изпълва с гной, след което се пука и заздравява. В най-честия случай веднага щом организмът се справи с инфекцията, ечемикът изчезва. Понякога, обаче, на мястото му остават малки мехурчета, пълни с течност. Тогава се налага консултация с лекар, за да ви предпише по-сериозно лечение.

Кистата на клепача отначало изглежда като ечемик, но достига по-големи размери и се лекува по-бавно. Тя представлява плътен участък от уголемена жлеза, запушена с мастен секрет. За разлика от ечемика кистата се появява далече от ръба на клепача – но също като него постепенно се превръща в твърда, болезнена, кръгла подутина. В повечето случаи след прилагане на топли компреси втвърдената мастна субстанция се топи и се отделя през отвора на жлезата, но ако в продължение на няколко дни не постигнете подобрение, трябва да се консултирате с лекар. Вероятно ще ви бъде предписан кортикостероиден или антибиотичен крем. В редки случаи може да се наложи оперативна намеса.

Ечемикът на окото в повечето случаи не крие сериозна опасност за здравето. Но ако прокърви, както и ако нараства твърде бързо и не се спука до 2 дни след появата му, непременно се консултирайте с лекар.