БСП загуби своя Стратег 3 3260

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

БСП загуби своя Стратег

20.07.2013 23:01 | България

Александър Лилов

В политиката той постигна всичко, въпреки че не бе нито президент, нито министър-председател. Но повече от десетилетие бе човек с мнението, с когото се съобразяваха президенти и премиери. Името му знаеха и тези, които не се интересуват от политика. Както и прозвището му – Стратега.

Той е Александър Лилов. Почина след тежко боледуване.

Александър Лилов е роден на 31 август 1933 г. в с. Граничак, община Белоградчик. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и „Естетика и теория на изкуството“ в Академията за обществени науки в Москва.

Политическата му кариера започва преди 10 ноември 1989 г. – Лилов е секретар на Централния комитет на БКП и член на политбюро. През 1983 г. е отстранен от ръководството на БКП заради критика към Тодор Живков. Това става след смъртта на Людмила Живкова, чийто привърженик е Лилов.

Александър Лилов е българският политик с най-голям парламентарен стаж – бил е депутат в 4-тото, 6-ото, 7-ото и 8-ото народно събрание преди 10 ноември 1989 г., а след тази дата – на 7-ото Велико народно събрание, на 36-ото, 37-ото и 38-ото народно събрание.

От 1990 до 1991 г. Лилов е начело на БСП като председател на Висшия съвет на партията. По негова инициатива на 29 декември 1989 г. ръководството на БКП приема решение да бъде отречен възродителният процес. Лилов осъществява преименуването на БКП в БСП, ръководи посткомунистическата трансформация.

От началото на 90-те години са идейните му спорове с Андрей Луканов. По време на опита за преврат в Москва през август 1991 г. Лилов не реагира своевременно, което служи на Луканов за повод да подаде оставка като зам.-председател на БСП.

Социалистите губят парламентарните избори през 1991 г. и Лилов подава оставка като лидер на партията. Създава Стратегически център на „Позитано“ 20, откъдето идва и прозвището му. Този орган дълги години е втори център на власт, предимно идеен, в БСП. Лилов никога не губи влиянието си в БСП, за което свидетелства и фактът, че на конгресите неизменно е избиран за член на пленума с най-много гласове.

„Малко политици като него са оставили толкова дълбока следа в съвременната политика“, заяви вчера лидерът на БСП Сергей Станишев. А в съобщението от Националния съвет се казваше: „Проф. Александър Лилов бе проницателен стратег и визионер на социалистическата идея, прозрял хуманизма и справедливостта на лява Европа.“

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти