Гръмотрън

9
Добави коментар
kozmo
kozmo

Гръмотрънът (Ononis hircine, коловоз, сахатче, черен троскот) е разклонен храст, който е висок до 80 см. Развива късо, тъмнокафяво коренище със странично разклонени корени. Растението цъфти от юни до юли. Среща се по сухите песъчливи и тревисти места из цялата ни страна.
Особено ценни са корените на гръмотръна. Те се събират преди цъфтежа (април – май) или след цъфтежа  (август – октомври).   Най-лесно се  изваждат  след дъжд. Почистват се, измиват се и се сушат на слънце или в сушилня при температура до 50 – 60°С. Изсушените корени са сиво-кафяви отвън и бледожълти  отвътре, имат специфична миризма   и   леко парлив  вкус. Съхраняват  се на сенчесто, проветриво и сухо място. Корените съдържат около 0,2% етерично масло,  флавоновите   гликозиди  ононин,  псевдо-ононин, онон и ононид  (който придава леко сладникав   вкус),   дъбилни   вещества, захароза,  лимонена   киселина,  сапонини, смолисти вещества и др.
Дрогата от корените на грамотръна има диуретично, потогонно и слабително въздействие, за което причина е  етеричното масло.
Билката се прилага  при заболявания, свързани със задръжка на течности в организма: сърдечна недостатъчност, бъбречни възпаления и отоци от различен произход, бъбречнокаменна болест и жлъчнокаменна болест. Доказано е, че дрогата от корени на гръмотрън понижава артериалното налягане и увеличава амплитудата на сърдечните съкращения. Водните и спиртните извлеци съдействат за намаляване проницаемостта и чупливостта на капилярите, е причина дрогата и препарати, в които е вложена да се прилага като кръвоспиращо средство при хемороиди, разширени вени.
Гръмотрънът намира широко приложение в борбата с наднорменото тегло. Може да се използва самостоятелно, но се влага и в много препарати, целящи да подпомогнат процеса на отслабване. Гръмотрънът подпомага и намаляването на целулита,  който често е съпътстван със задържане на вода в организма.
Народната   медицина   препоръчва корени от гръмотрън да се използват при ревматични заболявания, шипове, подагра.
За намаляване на теглото най-препоръчителна е запарката на корени от растението, тъй като при запарване се съхранява етеричното масло.
Две супени лъжици ситно нарязани корени се запарват с 400 мл кипяща вода. След 30 минути течността се прецежда и се пият 3 пъти дневно по 100 мл след ядене. Курсът е 10 дни, почива се една седмица и рецептата се повтаря. Могат да се използват и готови пакетирани чайове – на 100 мл кипяща вода се слагат 2 пакетчета.
Ако по някаква причина билката не ви понася, е възможно да се получат стомашни киселини. В такъв случай не е желателна употребата на гръмотрън.