Защо трябва да се яде повече грозде?

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Освен потенциалните ползи от пиенето на една чаша вино на ден, прясното грозде или стафидите са пълни с антиоксиданти и хранителни вещества, които липсват доста често на трапезата ни.

Яденето на грозде намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и защитава клетките на кожата ни от ултравиолетовите лъчи. Едно проучване е установило, че яденето на грозде корелира със здравословните модели диети. След преглед на хранителния режим на 20 хиляди деца и възрастни, изследователите отбелязват, че тези, които консумират повече грозде имат повишен прием на витамини А, С, К и В-комплекс, както и на фибри, калций, калий. Тези съставки са особено важни, тъй като много хора не ги включват в ежедневното си хранене.

При друго проучване учените са установили, че гроздето може да помогне за намаляване на натрупването на мазнини и да предотврати сърдечно-съдови заболявания, поради наличието в него на антиоксиданти, наречени полифеноли.

Като цяло хората, които ядат грозде, предпочитат да консумират пълнозърнести храни, ядки и зеленчуци и при тях не се срещат много такива, които се хранят с „храни-боклуци”.

Гроздето е богат източник на микроелементи, минерали като мед, желязо и манган. Медът и манганът са съществени ко-фактори на антиоксидантните ензими, а желязото се концентрира повече в стафидите.

Гроздето се слави като слабителна храна, тъй като съдържа органична киселина, захар и целулоза. От него намалява и хроничния запек, тъй като тонизира чревните мускули и стомаха. Неразтворимите фибри от него остават непокътнати, докато се движат през храносмилателния тракт и така гроздето ви помага да имате редовен стомах.

Бялото грозде съдържа желязо и с това ще ви помогне срещу умората, която се получава вследствие липса на желязо. Тъмното грозде не доставя желязо в организма, даже може да го намали. Затова пийте концентриран сок от бяло грозде.

В заключение, гроздето играе ключова роля при превенцията на множество болести. Стафидите могат да помогнат за лечение на ацидоза, анемия, сексуална дисфункция и др.