10 от най-успешните филми на Робърт де Ниро

28
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 17.08.2013

Робърт де Ниро е роден на 17 август в Ню Йорк през 1943 г., в семейството на популярни в града художници. Две години след раждането му неговите родители се развеждат, а детството му минава близо до Италианския квартал в града. Той е привлечен от актьорството и на 15-годишна възраст участва в постановки на няколко театъра. Записва се да учи актьорско майсторство при Стела Адлер и Лий Страсбърг, привърженици на школата на Станиславски. Дебютът на де Ниро на големия екран е през 1969 г. във филма на Браян де Палма „The Wedding Party“, който остава незабелязан. През 1973 г. той прави впечатление в ролята на умиращия бейзболист от филма „Bang the Drum Slowly“.

Виж още: 10-те най-сексапилните мъже над 60 години 10 от най-добрите филми на Стивън Спилбърг

Още същата година е определен за най-добър актьор от гилдията на Нюйоркските кинокритици. Първият истиски успех на Робърт обаче идва с участието му в продължението на „Кръстникът“ на Франсис Форд Копола. Ролята на младият дон Вито Карлеоне му носи „Оскар“ за най-добър актьор в поддържаща роля. Номинации за най-добър актьор пък му носят „Шофьор на такси“ (1976) и „Ловецът на елени“ (1978). През 1981 г. де Ниро печели втората си златна статуетка за ролята си в „Разяреният бик“ (1980) на Мартин Скорсезе.

Скандали и дебнещи папараци съпътстват личния живот на кино звездата. Самият той обикновено се придържа да не дава никакви коментари и предпочита да пази ореол на тайнственост около личния си живот. През 1997 г. де Ниро се жени за бившата стюардеса, тъмнокожата Грейс Хайтауър. Двамата имат син, който е шестото дете на актьора. Една от последните кино новини около него е че ще си партнира с Мерил Стрийп във филма „Хубава къща“, по едноименния роман – бестселър на американската писателка Ан Лиъри. Досега двамата са си партнирали в „Да се влюбиш“ (1984), „Ловецът на елени“ (1978) и „Стаята на Марвин“ (1996).

До излизането му обаче през тази и следващата година ще можем да видим де Ниро в новия филм на Дейвид О. Ръсел „American Hustle“, още в снимания в София „Опасен гост“ с Джон Траволта, в „Мотел“ с Джон Кюсак, в „Ирландецът“ на Мартин Скорсезе, в „Hands of Stone“ с Анди Гарсия, в „Коза Ностра“ на Люк Бесон, в „Last Vegas“ с Морган Фрийман и Майкъл Дъглас. По случай 70-годишния юбилей на актьора, ето и 10 от най-популярните му филми, подредени произволно.

1. Нос Страх (1991) Един от най-силните психо-трилъри на 90-те години. Де Ниро играе ролята на Макс Кейди, за която получава номинация за Оскар за най-добра мъжка роля и номинация за Златен глобус за най-добър актьор в драматичен театър. Режисьор на лентата е Мартин Скорсезе.

2. Жега (1995) Режисьор Майкъл Ман. Играе ролята на хитрия престъпник от града на ангелите – Нийл Макколи. Партнира с Ал Пачино, Натали Портман, Вал Килмър и Джон Войт.

3. Анализирай това (1999) Робърт де Ниро е в ролята на един от най-могъщите нюйоркски гангстери – Пол Вити и си партнира с Били Кристъл, за която получава номинация за Златен глобус за най-добър актьор в мюзикъл или комедия. Лентата има продължение, което излиза през 2002 г. и се казва „Анализирай онова“.

4. Мъже на честта (2000) Играе ролята на обучаващ офицер от Военноморския флот и си партнира с Куба Гудинг – джуниър, Чарлийз Терон и др.

5. Запознай се с нашите (2000) За ролята си де Ниро получава номинация за „Златен глобус“ за най-добър актьор в мюзикъл или комедия. Партнира си с Бен Стилър, Оуен Уилсън и др. Поради успеха си лентата се сдоби с продълженията „Запознай ме с вашите“ (2004) и „Запознай се с малките“ (2010).  

6. Прецакването (2001) Играе ролята на професионален престъпник, решил да зареже занаята. Партнира си с Марлон Брандо, Едуард Нортън и Анжела Басет. Режисьор на лентата е Франк Оз.

7. Шоуто започва (2002) Режисьор Том Дей. Де Ниро е в ролята на детектив Мич Престън и си партнира с Еди Мърфи и Рене Русо.

8. Град край морето (2002) В ролята на Винсънт Ла Марка, детектив от полицията, който открива, че главният заподозрян в убийството, което разследва е собственият му син. Режисьор на лентата е Майкъл Кейтън – Джоунс.

9. Криеница (2005) Режисьор Джон Полсън. Играе Дейвид Калауей, наскоро овдовял психолог, който отчаяно се опитва да помогне на дъщеря си Емили да преживее смъртта на майка си. Партнира си с Дакота Фанинг.

10. Праведно убийство (2008) Партнира си с Ал Пачино и 50 Cent, режисьор на лентата е Джон Авнет. Де Ниро и Пачино играят на ролята на детективи търсещи евентуална връзка между прясно убийство и случай, който те мислят, че са приключили преди години.

Коментари

коментар(а)