Сибина Григорова говори открито за домашното насилие – Edna.bg

0
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Телевизионният тандем Сибина и Асен Григорови са едно от четирите популярни български семейства, посланици през тази година на благотворителната кампания „Говори открито срещу домашното насилие“ на AVON България, на която Edna.bg е основен онлайн партньор. Относно мотивите на Сибина Григорова да се включат със съпруга ѝ в инициативата, тя споделя: „Заставаме срещу насилието, защото то не решава проблеми, а създава нови“.

„Детето ви вече е голямо и трябва да избягвате гушкането и целуването“ гласеше първият съвет, който получих от детски психолог, когато заведох на консултация дъщеря ми, току-що навършила 4 години. Прозвуча ми повече от странно – представих си как детето идва за прегръдка, а аз я отпращам с думите „вече си голяма“… Или по-точно опитах се, но не успях да си го представя.

Скоро след случката с психоложката моя позната сподели, че е освободила гледачката на 7-годишната си дъщеря, защото ѝ ударила шамар, а на друга моя близка ѝ се наложи да води сериозен разговор с възпитателките в детската градина на детето ѝ, където битувал обичаят да се дърпат ушите на непослушните.

Излиза, че боят и физическото насилие над деца до ден днешен са нормална възпитателна практика, а показването на любов между родител и дете не е.

Много хора смятат, че детето трябва да има страх от родителите си, да ги слуша, да им се подчинява („вземи му страха докато е малко, че иначе ще ти се качи на главата“) – и какъв по-добър метод от шамарите и заплахите, които в мирните за семейството времена, се редуват с подкупи.

Да не се заблуждаваме обаче, че тези преживявания си остават само в детството. Агресията в обществото ни е силна – огледайте се и ще видите, че сте заобиколени от намръщени хора, които се карат, докато чакат по опашки, в градския транспорт, в супера и къде ли не. Ако карате кола в София, не може да не вие е направило впечатление колко агресивни са станали жените шофьори – същите онези, които до вчера отнасяха подигравките на мъжете, защото карали бавно, спазвали правилата за движение и имали по-забавени реакции.

Финансовата криза, всекидневните грижи, проблемите в работата, правят хората още по-податливи на емоциите си и съответно склонни към агресивни действия. Всяко четвърто семейство в България има случай на домашно насилие – физическо или психическо, казват специалистите. Да не подценяваме второто само защото не оставя видими белези.

Може би няма да повярвате, но първият случай на домашно насилие, с който се сблъсках като посланик на кампанията на Avon „Говори открито срещу домашното насилие“, беше на жена-насилник, която бие съпруга си с бутилка по главата пред очите на сина си. Сигурно повече от половината от вас, които четете тази история, се питате, а мъжът какво чака, че не ѝ отвърне на ударите.

В интернет е пълно с истории на анонимни хора, които разказват сюжети с различен край, но нито един от тях не е щастлив. Съседите им може би подозират, че нещо в тези семейства не е като хората, но извън дома си, тези жени и мъже изглеждат напълно нормални, ако не са издайническите белези.

Домашното насилие е сред темите табу за нашето общество. То е свързано с много срам от страна на жертвата, с потъпкване на достойнството и на личността на другия и с най-различни неприятни усещания.

Сещам се за една сцена от нашумелия сериал Breaking Bad. Там главната героиня се е разделила с мъжа си, без да е в развод с него, и когато той решава, на своя глава, да се прибере в общия им дом, тя вика полиция, въпреки че няма от какво конкретно да се оплаче.

Полицаят дърпа настрана жената и ѝ казва: „Дайте ми само едно дори и минимално основание за насилие от страна на съпруга ви – жест или обида и аз ще го прибера“. Ясно е, че този сюжет не може да се случи у нас и че нито хората, нито институциите имат ресурса да се справят с проблема.

Добрата новина е, че все пак започваме открит разговор за насилието – да признаем, че има проблем е предпоставката, за да пристъпим към неговото решаване. Не съм в позиция да давам съвети на никого, нито имам експертизата за това, семейните отношения са сложна материя, която оставям на специалистите.

Едно нещо ми се струва особено важно обаче и това е отношението към децата, които утре ще станат родители – те са личности от най-ранна възраст и е много по-лесно, ако ги уважаваме и разговаряме с тях. Сигурна съм, че това правило важи и за възрастните.  

Автор: Сибина Григорова

Можете да подкрепите кампанията „Говори открито срещу домашното насилие“ като закупите благотворителни бижута от Avon