България трябва да е готова да приеме 10 000 сирийски бежанци, ще ни струват 10 милиона!

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Разходите за решаване на проблема с прииждащите до края на годината сирийци у нас са в размер на над 10 млн. лева. по предварителна оценка, коментира военният министър Ангел Найденов пред журналисти. Според него е неуместно да се слага таван на бежанците, които страната ни може да приеме. Той потвърди думите на Цветлин Йовчев, че България трябва да е готова за поток от до 10 000 сирийски граждани в следващите няколко месеца.Найденов посочи, че се налага търсене на външно подпомагане, в това число и хуманитарна помощ. Според министъра усилията на правителството трябва да бъдат насочени и в още две посоки – засилване на контрола по границите и предприемане на действия за настаняване на бежанците. Според него най-неприемливият вариант относно ситуацията в Сирия е участие на България в коалиция на желаещите. Страната ни трябва да се отнася най-резервирано към последния сценарий за евентуални военни действия, смята Найденов.

По думите му позицията на София остава непроменена от изказаната след заседанието на Съвета по сигурността към Министерски съвет, като все още не са постъпвали запитвания за участие на България в бъдещи действия спрямо Дамаск.

Вицепремиерът Цветлин Йовчев подробно запозна европейския комисар Кристалина Георгиева с плана на българското правителство за противодействие на негативните ефекти от кризата в Сирия и нейното разширяване. Този план бе одобрен от Съвета по сигурността към Министерския съвет. Срещата между двамата бе във вътрешното министерство. Комисар Георгиева обсъди хуманитарните последици от кризата в Сирия и с президента Росен Плевнелиев.