ГЕРГЬОВДЕН

1
Добави коментар
kulinarko
kulinarko

(Свети великомъченик Георги Победоносец)
Празнува се на 6 май. Датата е постоянна.
Гергьовден е най-големият пролетен празник. Чества се на християнският светец Свети великомъченик, Победоносец и Чудотворец Георги.
Свети Георги е светецът – закрилник на овчарите и добитъка. Гергьовден е празник на събудената за нов живот, тържествуваща природа, щедро разцъфнала в дворове, както за хора, така и за животни. Това е ден на радост и празнично веселие.
Една легенда разказва, че близо до град Бейрут, от близкото езеро излизал страшен змей, който опустошавал цялата околност. За да го омилостиви, местното население било принудено да му дава по една девойка от всяко семейство. Но ненадейно се явил красив, снажен и мъжествен юнак на бял кон, с копие в ръка. който успял да надвие чудовището и да спаси обречените девойки. На това предание се основават иконографските изображения на светеца. Свети Георги се приема за покровител на стадата, за това в негова чест, всяко семейство принася в жертва първото мъжко бяло агне, което се е родило след Нова година.
Със събраната кръв от заколването се бележат децата по челото, за да не ги ловят уроки, а долния и горния праг на къщата се бележат – зa не влизат болести и магии в къщата. Най-характерни са общите трапези ”на зелено”, в двора на църквата, на въздух и слънце. На зелено дърво се завързва люлка, окичена с цветя, на която се люлеят момите, с венци на главите.
Кулминацията на празника се изразява в кръшното гергьовско хоро, което се води и заиграва само от жени.
На трапезата присъства задължително печеното агне, курбан, обредни пити и хлябове, домашен хляб, украсен с кръст, вкусни баници, непременно пресен лук и чесън, прясно сирене, пресни зелени салати с варени яйца, квасено овче мляко.
За празничната трапеза виж ТУК

GD Star Rating a WordPress rating system

ГЕРГЬОВДЕН, 10.0 out of 10 based on 1 rating