Немезия

35
Добави коментар
maritime
maritime

Nemesia

Ако сте почитатели на нежните, но кичести цветове, немезията ще ви допадне. Тя е красива, ярка и ухае приятно.

Как изглежда – Има крехко стъбло. Достига височина от 30-60 см, а листата са около 8 см дълги, светлозелени и леко назъбени. Цветовете са разположени по стъблото като гроздове, с големина около 3 см. Цъфти в жълто, бяло, пурпурно.

 

Как да се грижим за нея –  Размножава се чрез семена през пролетта (март). Засейте семената в сандъче или саксия и оставете на топло (22°С). Повърхността на почвата трябва да е влажна, но не мокра. След около седмица до 20 дена те ще покълнат. Преместете младите растения в сандъчета, когато станат около 7,5 см. Нужна им е аклиматизация от 10- 15 дни, преди да ги изнесете в градината или на балкона. Тъй като стъблото на растението е крехко, трябва да му осигурите подпора. В градината разсадете на слънчево до полусенчесто място, защитено от вятъра.  Поливайте умерено, а след като подрежете растенията, е добре да ги наторите. Цъфти от юни до август – септември. Подрязването след първия цъфтеж стимулира повторно цъфтене.  След цъфтежа подкастрете храстчето, за да цъфне отново.

Съвет – Подходяща е за оформяне на лехи, бордюри и за изящни редове. Сполучливо се комбинира с други видове и във висящи кашпи.