2000 състезатели от 47 държави идват за световно по скокове на батут

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Рекордните над 2000 спортисти от 47 държави ще участват на световното първенство по скокове на батут за мъже, жени, юноши и девойки, което ще се проведе от 7-и до 17-и ноември в „Арена Армеец“ в София. България ще бъда домакин за пръв път на световно първенство след организирането на два европейски шампионата и пет Световни купи. Бюджета за организацията на първенството на планетата е 1.5 милиона лева, обяви президентът на БФСкокове на батут Стоян Димитров.

„Всички уреди са нови. Искаме да се представим малко по-добре от домакинствата на други страни до момента“, добави Димитров. Заявените държави са били 50, но в последния момент са се отказали ДРКонго, Иран и Израел. Това е рекорд по участващи държави, тъй като до момента най-много те са били 42. За пръв път на световно първенство ще участва отбор от Ангола с 11 души. Медалите са общо 222 за всички дисциплини и са специално изработени в Италия. Стоян Димитров благодари за помощта на Министерството на младежта и спорта, на Международната федерация по гимнастика и на Столична община.

„Благодаря на министерството за бързата реакция. Те ни помогнаха с общо 490 хиляди лева. Очакваме много официални гостите от ФИГ. Изпратили сме покана дори на президента Росен Плевнелиев да присъства на състезанието“, каза още Стоян Димитров.

По програма от 7-и до 10-и ноември са състезанията от 29-о световно първенство за мъже и жени, а от 13-и до 17-и от 22-о за юноши и девойки. В София ще пристигат всички най-добри спортисти в тези дисциплини, сред тях 20 световни шампиони. България ще участва с 31 състезатели – 22 в олимпийската дисциплина батут, 1 на двоен минибатут и 8 на акробатична пътека. Отборът ни се подготвя целенасочено за световното първенство от август насам, а в момента спортистите са в Русе и Стара Загора.

„Очакваме поне 2 медала в олимпийската дисциплина батут, на пътека са осем спортисти и имаме възможност за двама финалисти, а на двоен минибатут ще участва само Али Осман Салиев. Ако всичко е добре, той ще вземе медал“, коментира Димитров. Билетите за състезанията са 5 лева за възрастни и 3 лева за ученици и пенсионери. Димитров разкри, че 50 души от Япония пристигат в София да гледат състезанията. Вече са продадени 500 билети от по 10 евро в чужбина. Има над 60 акредитиран журналисти, включително от Япония, Бразилия и други.