Галя Горанова: Бареков е патерица на БСП и ДПС

0
Добави коментар
vedar
vedar

23-11-2013 22:39

Галя Горанова, журналист във в.“Сега“ в интервю за Илиана Беновска, „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

 

Анализ на последната седмица

Колко въпроси в едно. Нито събитията са от чак такова голямо историческо значение, че да отмерваме времето с тях, нито пък задачите, които са поставени пред това правителство са изпълними – не и от това правителство. Аз до вчера смятах, че това правителство наистина ще падне, нещо повече – представях си, че това ще стане с контролиран взрив, може би самото то щеше да слезе от властта, за да се омиротвори ситуацията, само се изчакваше удобният момент, когато рейтингите са достатъчно високи, че да се възпроизведе в следващия парламент това мнозинство. От вчера обаче не го мисля, защото по принцип у нас правителствата идват и си отиват по волята на външни фактори мисля, че сме се убедили за 24 години в това и визитата на Драгомир Стойнев в САЩ според мен е ключовият обрат за дълголетието на това правителство. Смятам, че отслабено във вътрешнополитически план, това правителство стана лесна плячка на външни фактори и то прие да изпълни една поръчка за 7-ми блок на „АЕЦ Козлодуй“, но с американската фирма „Уестинхаус“ и това безкритично съгласие от българска страна мисля, че беше гаранцията това правителство да остане на власт. Затова смятам, че за сега оставката се отлага, дори не знам дали не не се отлага до края на мандата.

Защо се избраха тези две области за контакт със САЩ?

Не знам подробности, няма информация и не мога да тълкувам произволно. Това обикновено са знакови посещения, но не мога да гадая специално за силовите ведомства, но виждам, че в областта на икономиката това е целта в момент, в който правителството се чувства най-слабо и уязвимо, то бе притиснато да сключи една сделка в угода на чужда корпорация и сега ще изпаднем в комичното положение същите онези енергийни експерти близки до десницата, които ни обясняваха преди месеци колко опасна и вредна е ядрената енергия, какво би станало при земетресение и прочие, същите те сега ще възхваляват ядрената енергетика, защото както знаем американската ядрена енергетика е най-безопасната, но тогава целта беше да се провали проектът „Беляне“, който водеше към Русия, докато сега сме в синхрон с евроатлантическите си нагласи така да се каже.

Внесеното от АТАКА проекторешение за рестарт на „АЕЦ Беляне“

Играят на доброто и лошото ченге според мен. Все пак това беше предизборно обещание на БСП, сега БСП ще бъде принудена да се обяснява защо не го прави. Защо АТАКА го внася – не е тайна, че АТАКА има своите лобистки връзки с руската страна, но не мисля, че от това ще произтече нещо, АТАКА не е фактор, който взима политически решения, но АТАКА е факторът, който крепи кворума в парламента и тук може да се очертае една интересна перспектива, може да се окаже, че този договор с „Уестинхаус“ ще изяде главата на правителството в случай, че то не успее да вразуми АТАКА и да си гарантира парламентарното мнозинство – не знам, сега ми хрумва тази конфигурация, не съм разсъждавала подробно, интересни събития се задават.

Пази ли си Волен Сидеров цената?

Да, както и изпълнява вероятно поет ангажимент.

Станишев и Местан рязко отричат, че управляват с подкрепата на АТАКА, Сидеров също

Ние от кога вярваме на думите на Лютви Местан и Сергей Станишев, особено на втория, да не забравяме, че това мнозинство дойде на власт с една голяма измама, каквато беше т.н. „Костинбродска афера“. Сега като направим преглед и на предизборните обещания на БСП се вижда, че фундаменталните като отмяната на плоския данък, рестарт на „Беляне“ и прочие важни ангажименти, бяха загърбени. Не знам дали въобще трябва да вярваме на това, което ни говорят.

Мярката на Цветанов да няма право да пътува – виждаме ли координирани действия на прокуратурата и управляващите?

До колкото ми е известно всички, които са разследвани имат такава забрана. Прокуратурата още с изборите даде знак, че е склонна да изпълнява някои политически поръчки и до момента не е опровергала това подозрение. Още тогава аз смятам, че тя трябваше да си замълчи за акцията в Костинброд в името на честността на изборите, защото не може гласността и любовта към медиите и прозрачността да бъде над закона и честността на изборите, за това от тогава върху нея тегне голямо подозрение, че изпълнява политическа мисия и до момента това продължава да е така.

Какво явление се случва в политическото пространство извън парламента?

Въобще не бих искала да се спираме на личността на Николай Бареков, още повече, че е и наш колега, но това е поредният политически фалшификат – това е видно по всичко, просто Бареков е проектът, в който са инвестирани по негови собствени признания над 800 000 лв. – толкова е струвало турнето му „България без цензура“ – това е признатото, можем да гадаем колко е реалната сума, но нали не мислим, че всичките тези пари са вложени просто ей така. По всичко личи, че мисията на този проект е да събира протестен вот, популистки вот, всички тези хора объркани от годините на прехода, които гласуваха за ГЕРБ или АТАКА или дори БСП, сега част от тези гласове ще се отклонят към проекта „България без цензура“ и целта е да се снижи процентът на бъдещи избори на ГЕРБ и евентуално АТАКА, защото единствената алтернатива, чисто прагматично погледнато, на сегашната конфигурация е ГЕРБ + Реформаторски блок т.е целта е да се удари тази алтернатива, затова считам, че проектът на Николай Бареков се явява нещо като патерица на БСП и ДПС. Очевидно финансиран със средства на групировката, която сега е на власт и стигнахме до абсурда онзи ден, хората, на които им се плаща с парите на сегашната управляваща групировка да искат оставката на същата тази групировка – пред президентството в деня на КСНС. Хората трябва да започнат да си задават въпроса – „Защо се прави?“, а не да вярват на всеки пореден месия, който идва с дръзки приказки и обещания, със същите се яви и Борисов през 2009г. и се видя, че не е това, което обещаваше, затова трябва да започнат хората да си задават въпроси и да си отговорят на най-важния – „Дали, ако подобна формация политическа дойде на власт тя ще работи за тях – бедните онеправдани хорица, които сега гледат Бареков със зяпнала уста или ще работи за тези, които платиха кампанията?“ Поредните политически игри са това, но най-важното е, че в България не се решават двата фундаментални проблема. Единият е бедността, той е в основата и на изкривяването на демократичния процес, на фалшифицирането на изборите, на купуването на гласове – бедният човек се продава лесно, нали? Другият е липсата на справедливост – това, което нашите политици много свенливо наричат „усещане за липса на справедливост“ т.е. те не смеят да признаят, че няма справедливост в нашето общество, защото ако признаят, че имаме несправедливо общество това ще рече, че признаваме, че не сме правова държава.

Прогноза на процесите, които предстоят в управляващото мнозинство и какво ще се случва в ГЕРБ?

За сега партията остава монолитна, въпреки всички вещания, че ще се разпадне, че вътре има кръгове недоволни и че до месеци буквално тя ще се разпадне на съставните си части, както виждаме това не се случва. До колко обаче има капацитета да се бори това правителство – съмнявам се.

Ще има ли предсрочни парламентарни избори?

До вчера мислех, че ще има, сега съвсем не съм сигурна. Несъмнено трябва да има, но за мое съжаление с реалността няма пълно съвпадение – смятам, че тази власт не може да управлява това е видно както и по работата на парламента, както и по недоволството и напрежението в обществото. Единственият полезен ход е от сега да се определи дата за предсрочни избори и те да се проведат заедно с европейските – това е най-разумно. Но от вчера, както казах, не съм сигурна, че това ще се случи – властта ще се бетонира от вън и в този смисъл всяко вътрешно недоволство ще стане безсмислено.

Илияна Йотова каза, че на Борисов му е нужна дата за предсрочни избори, за да спаси от разпад ГЕРБ и да си запази спонсорите -това означава ли, ако гледаме през нейната оценка, че ако няма предсрочни избори опозицията съвсем ще се обезсили?

Ами, най-вероятно, обикновено така става. ГЕРБ за сега е достатъчно богата партия, само от държавната субсидия да беше вече и гарантира достатъчно финансово охолство, но разбира се, крупният бизнес, който вероятно стои зад партията в един момент ще ги изостави, защото както знаем бизнесът в България се прави през държавата и в този смисъл ще има интерес да мине в другия лагер – този на управляващите. Всичко това е страшно омерзително, защото отново ставаме заложници на някакви външни и чужди интереси, предава се национален интерес с голяма лекота, а сега покрай този проект за реактора в Козлодуй, ние ще трябва да платим за него, отделно от това ще трябва да платим и милиарди неустойки за разваления договор за Беляне и всичко това са нашите пари. Просто тези хора си играят със своите избиратели, с данъкоплатците, с целия народ завърши Галя Горанова в разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2″.