Пача | Рецепти от Rozali.com

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Как да си направим Пача? Пачата е вид гореща супа или чорба, която се прави от свинска глава, крака и опашка или уши.ПачаНеобходими продукти :
Половин свинска глава с кожата по нея
1 -2 свински крака
1 -2 свински уши
1 гл. чесън
сол на вкус
оцет на вкус
щипка черен пипер ( пожелание)Начин на приготвяне :
Добре изчистените и измити субпродукти ( глава,уши и крака ) се слагат в голяма тенджера ,заливат с подсолена студена вода и се сваряват.Варенето продължава докато месото започне само да се отделя от костите.
Месото се изважда в отделна тава .Отделя се и се почиства от костите и се нарязва на дребни парчета.
Бульонът се прецежда и се оставя на студено да се желира леко ,при което на повърхността му като бял слой се отделя мазнината.С помощта на решетъчна лъжица мазнината се обира и се маха .Бульона се затопля леко отново ,за да се втечни. Посолява се на вкус,ако не е достатъчно солен.Прибавя се и счукания с малко сол и разреден с 5-6 с.л. оцет чесън .Бульонът трябва да е леко кисел ,така че може да се сложи и още оцет.По желание може да се сложи и щипка черен пипер.
В дълбоки чинии или купички се слага по шепа от нарязаните субпродукти и се заливат с подправения бульон.Оставят се на студено до желирането на пачата.
При поднасянето пачата може да се обърне в друга чиния и да се декорира с кисели краставички и сварени моркови . Или в течния бульон да се сложат киселите краставички,морковите ,карфиол – става особено красива . Ние обаче я обичаме в натуралния и вид ,така както са я хапвали нашите баби и дядовци.
ДОБЪР АПЕТИТ !