А вие имате ли трипофобия?

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Ако усетите, че стомахът ви се преобръща, когато гледате снимки като горната, значи може да страдате от трипофобия (от гръцки – „trypa“ – дупка, яма и „fovos“ – страх). До момента не е известно дали има лечение за нея, тъй като е открита наскоро и учените още спорят дали може да се класифицира като психическо разстройство. Независимо дали това ще стане, доста хора ще открият, че страдат от нея.

Някои от хората, страдащи от трипофобия, биха могли да се отвратят от най-обикновени неща като порите на кожата си или дупките по медна пита. Други не са толкова чувствителни и се дразнят от специфични изображения като такива на кожни заболявания. Симптомите варират в широка гама – от обикновено безпокойство до сърдечна недостатъчност според сведения на хора, които са преживявали подобни „трипофобски“ кризи.

Чувствата на страх и безпокойство очевидно са съвсем естествени импулси, заложени в съзнанието ни. Може да приемете тази фобия като част от вродения инстинкт за оцеляване. Както хората логично се страхуват от височини заради това, че биха могли да паднат и да умрат, така може би е логично да се притесняваме и от дупки и ями. Доста хора са умрели вследствие на падане в трапове или пропасти, така че тази фобия е съвсем логична. Но логична или не, трипофобията може да бъде много обезпокояваща за страдащите от нея.