Жертвите на атентатите във Волгоград станаха 33

2
Добави коментар
TORNADO1
TORNADO1

Броят на жертвите от двата бомбени атентата във Волгоград се увеличи от 31 до 33-ма души, съобщи главното управление на Министерството на извънредните ситуации на Русия, цитирано от ИТАР-ТАСС.

През нощта в болница във Волгоград почина още един ранен при взрива на 29 декември на жп гарата в града. Почина и още един пострадал при взрива в тролей вчера.

При терористичните актове на 29 и 30 декември са засегнати общо 106 души. 33-ма са починали, 65 са хоспитализирани с травмии с различна тежест. При взрива в тролея са загинали 15 души, в резултат на атентата на гарата – 18 души, уточни министерството.

Първите погребения на жертви на терористичните нападения ще бъдат още днес. Според местните власти семействата на някои от загиналите при взривовете вчера и онзи ден са пожелали близките им да бъдат погребани възможно най-бързо.

За днес са предвидени погребалните церемонии за двама мъже, на 27 и 29 години, загинали при атаката на гарата в града. Седем от пострадалите бяха преместени за лечение в Москва.

Състоянието на няколко от ранените остава критично.

Извършителите на двете нападения все още не са известни. Руски медии съобщават за моменти на паника във Волгоград. В социалните мрежи се появиха лъжливи информации за още два взрива в трамвай и маршрутка. Властите призоваха към спокойствие, но всички прояви, свързани със събирането на голям брой хора, са отменени.

Снощи в града влязоха военни камиони. Събран е целият наличен състав на полицията и армията от Волгоград и региона. От полицията съобщиха, че ще бъдат проверяване всички вероятни адреси, където биха могли да се крият участници в незаконни престъпни групи и техните съучастници. В случай, че бъде оказана съпротива, полицаите имат право да стрелят на месо, съобщи lifenews.ru.

Директорът на руското контраразузнаване Александър Бортников заяви, че президентът Владимир Путин е въвел „засилен режим за всички силови структури във Волгоград и другите региони“. От Кремъл не дадоха подробности какви са мерките, поискани от държавния глава. По думите му за осигуряване сигурността на населението по време на новогодишните празници ще бъдат привлечени обществени организации като казачеството и доброволните дружини на гражданите.

Привличат се и допълнителни сили, като на улиците на Волгоград ще дежурят военни от вътрешни войски заедно с представители на полицията. Реакциите на новината за военната колона са от осъдителни до припомняне, че и в Бостън след атентата срещу маратона са била вкарани части на Националната гвардия и те са били посрещнати с одобрение.