10 събития през януари 2014 г., които не трябва да пропускате

18
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 31.12.2013

Януари е първият месец от годината според григорианският календар. А в римския, заедно с февруари, са последните добавени, тъй като римляните смятали зимата за безмесечен период. Името на месеца води началото си от римския бог Янус, изобразяван с две лица, които гледат в две различни посоки и се свързва с прехода, с началото и края. На славянски наименованието на януари е Просенец, което по народна етимология се свързва с усещането, че оттогава денят започва да се уголемява (нараства) с просено зърно. Прабългарите го наричали Алем, а в българската народната традиция се среща като Голям Сечко, тъй като големият студ пресича всякаква земеделска дейност.

Виж още: 10 събития през декември 2013 г., които не трябва да пропускате 10 събития през ноември 2013 г., които не трябва да пропускате

Според синоптиците януари 2014 г. ще бъде топъл, като се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата.

Прието е първият ден от месеца да се нарича Нова година, освен това е и Васильовден. В този ден по домовете ходят деца с украсени дрянови сурвачки и маскирани мъже – сурвакари, камилари, бабугери, старци и джамали, които благославят за здраве и плодородие. Новогодишните ергенски маскарадни игри се свързват със смяната на старата и новата година, с наближаващото пробуждане на природата. Ако сте почитатели на народните традиции и нематериалното ни културно наследство може се включите в тяхното експониране на 1-и януари в Петрич на кукерския карнавал „Станчинари“, на 12-и в Симитли на „Международен фестивал на бабугерските маски и игри“ или на 19-и в Разлог на „Международен кукерски карнавал Старчевата“. Ако търсите още по автентична обстановка, избирате си едно пернишко село, в което поддържат сурвакарската традиция, и на 13-ти срещу 14-ти може да наблюдавате празника „Сурва“.

Празниците продължават с Богоявление или Йордановден на 6-и, 7-и – Ивановден и 8-и – Бабин ден. На 11-и януари е Международният ден на думата „Благодаря“, а на 12-и имен ден празнуват Таня и Татяна. Ромската Нова година или Банго Васил е на 14-и, на 17-ти отбелязваме Антоновден, а на 18-и ще почерпят празнуващите Атанасовден. Китайска Нова година е на 23-и януари, а на 25-и имен ден имат носещите името Григор. Освен това е и Ден на Българското радио.

Януари носи радост на любителите на родните сериали – от 19-и стартира четвъртият сезон на хитовия сериал на БНТ „Под прикритие“. Една от изненадите в новия сезон са две много силни попълнения в актьорския състав, които се очаква да заплетат интригата в сюжета.

Ето ги и 10 от най-интересните събития през януари 2014-а, които си заслужава да видите.

1. Празничен новогодишен концерт, 1-и януари Фестивален симфоничен оркестър представя Празничен новогодишен концерт на 1-и януари в Зала №1 на НДК. Диригент: Емил Табаков, солисти: Марияна Арсенова – сопран, Николай Моцов – тенор.

2. Кинопремиера „Спасяването на мистър Банкс“, 3-и януари Номинираният за „Най-добър филм“ Златен глобус 2013-а, „Спасяването на мистър Банкс“, дебютира в родните кина на 3-и януари. Лентата проследява удивителните, неразказвани досега събития, как историята за обичаната от всички бавачка Мери Попинз изминава пътя от книжните страници до големия екран. Филмът на Дисни е режисиран от Джон Лий Ханкок, а в ролите ще гледаме Ема Томпсън, Том Ханкс, Колин Фарел, Пол Джамати и Рут Уилсън.

3. Концерт на DMX, 3-и януари Датата за концерта на DMX в София, зала Христо Ботев, бе променена от 29-и ноември на 3-и януари, а организаторите обясниха, че първоначално турнето на звездата е трябвало да бъде отложено с две седмици, а втората причина за отмяната е била здравословна.

4. 136 години от Освобождението на София, 4-и януари На 4 януари 2014 г. се навършват 136 години от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София. Столичната община отбелязва деня на Освобождението с поредица прояви: – 10:00 ч. – Благодарствен молебен в църквата “Света Неделя“, – 10:30 ч. – Литийно шествие от храм „Света Неделя“ до паметниците на ген. Гурко, Цар Освободител и на Българския опълченец, поднасяне цветя и венци на признателност, – 11:30 ч. – Празнична програма пред Паметника на Българския опълченец с участието на актрисата Василка Сугарева, вокална формация „Юлангело“ в съпровод на медно-духови инструменти.

5. Мъжко ледено хоро за Йордановден в Калофер, 6-и януари Мъжко ледено хоро в Калофер за Йордановден на 6-и януари. Всички сме гледали по телевизията как след хвърлянето и изваждането на кръста от реката, в нея влизат мъже в носии, съпровождани от музиката на гайда. Тази година сме част, ако не от групата в ледените води на Тунджа, извиваща хоро, то като гости на събитието.

6. Borosport Snow Park Grand Opening, 18-и януари Фристайл паркът на Боровец е разположен на „ръкава“ на писта „Попангелов“ (бивша „Ястребец 2″) и вече е с четири нива на трудност и с нов, още по-бърз влек, обслужващ всички уреди на парка. Изградена е нова, широка детска линия и линия за средно напреднали. Паркът притежава и професионално Слоуп стайл трасе с дължина 360м., изградено по всички световни стандарти, на което са разположени флет даун бокс, прав парапет, кингт рейл, кингт бокс, 8, 10, 12, 15 метрови тейбъл топ скокове. Линията завършва със специална секция, която се състои от огромен пръстен, елефант рейл и флет даун профилен рейл. На 19-и януари пък, Боровец ще отбележи Световния ден на снега.

7. Концерт на Kool & The Gang, 21-и януари Датата за концерта на Kool & The Gang е сменена с един ден. Така почитателите на фънк гурутата ще имат шанса да ги видят на 21 януари вместо на 20 януари в зала 1 на НДК. Смяната в датата на шоуто е поради технически причини. Предстоящият концерт на групата в София обещава да е повече от запомнящ се, като Kool & The Gang предвиждат да изпълнят най-емблематичните си хитове.

8. Birthday Jamboree на Камелия Тодорова, 24-и януари На 24-ти януари в Sofia Live Club е Birthday Jamboree-то на Камелия Тодорова. Репертоарът ще бъде ретроспективен поглед  на творчеството на Камелия от най-обичаните и емблематични песни в стил-поп, рок, соул. Специални гости: Мишо Йосифов квинтет, Живко Петров, Ангел Заберски – син, Любо Киров, Васил Петров.

9. XXIII Международен фестивал на Маскарадните игри „Сурва“ Перник 2014, 24-26 януари „Сурва“ е най-голямото на Балканите събитие на традиционни народни игри и обичаи с маски. В международният фестивал участват около 5000 души в над 90 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка. Събитието е включено в календара с 15 предложения на National Geographic за „Най-добрите зимни пътувания 2014″. Откриването на карнавала е на 24-ти вечерта с гала-спектакъл под наслов „Сурва в ЮНЕСКО“, очаквайки включване в списъка със световното нематериалното културно наследство. На 25-и и 26-и са фестивалните шествия и съпътстващите прояви, а темата на тазгодишната научна конференция е „Водачите на маскарада“. Регионалният исторически музей обявява Дни на отворените врати, а Ути Бъчваров ще представи Сурвакарско кулинарно шоу.

10. Купа Пампорово 2014, 31-и януари – 01 февруари Състезанието за Купа Пампорово 2014 ще се проведе от 31-и януари до 01 февруари на писта „Снежанка“ 2 – Голямата стена и ще се състои от две дисциплини: слалом и гигантски слалом в категориите жени и мъже. По време на състезанието пистата ще бъде затворена за туристите скиори, но всички останали писти и лифтове са на разположение на всички любители. Всеки гост в курорта може безплатно да присъства и гледа състезанието – достъпът е свободен.

* Събитията, които сме подбрали за старт на година, са доста интересни и разнообразни, както досега. Наслаждавайте се на всеки миг, не спирайте да се забавлявате и бъдете здрави през Новата 2014 година.

Коментари

коментар(а)

Подобни: събития, януари