166 години от рождението на Христо Ботев

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Днес се навършват 166 години от рождението на великия поет и революционер Христо Ботев. Той е роден на 6 януари 1848 (25 декември 1847 година по стар стил) в Калофер. Годишнината ще бъде отбелязана в много градове на страната, като акцентът ще бъде в София и Калофер. Тържество в София ще се състои от 13.00 часа в Борисовата градина пред паметника на Христо Ботев. Честването ще включва военен ритуал с поднасяне на венци и цветя от военнослужещи от Националната гвардейска част и ученици от столичните училища, носещи името на Христо Ботев и рецитал на стиховете му. Слово ще държат Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община по направление „Култура” и министърът на отбраната Ангел Найденов.

С тържествено полагане на венци и цветя Благоевград ще отбележи годишнината. Ритуалът ще се състои от 11.00 часа на площад „Народни будители”. На тържествената церемония участие ще вземе почетен караул от военното формирование 26 400. Ще присъстват представители на общинска и областна администрация, културни дейци, общественици, граждани.

По традиция военнослужещи от Българската армия ще участват в тържествата по повод отбелязването на рождението на поета и революционера в градовете Калофер, Пловдив, Стара Загора, Горна Оряховица, Варна, Бургас и Смолян.

В Калофер поклонението ще започне в 11.00 часа, в Пловдив от 13.00 ч. в „Цар Симеоновата градина”, в Стара Загора от 11.00 ч. в парк „Митрополит Методи Кусев”, в Горна Оряховица от 11.00 ч., в Смолян от 12.30 ч. пред паметника на Ботев на пл.”Свобода” – Стар център, във Варна от 11.00 ч. в „Алеята на възрожденците“ в Морската градина и в Бургас от 11.30 ч. в Морската градина. /БЛИЦ